El Punt Avui

ERC desacredita la demanda de pacte fiscal de la patronal

Junqueras replica a Gay de Montella que aquesta sempre ha estat una aposta perdedora

Nega també cap credibilitat a Barroso perquè “va dir que a Iraq hi havia armes químiques i nuclears”

19/02/14 02:00 BARCELONA - IVAN VILA
Oriol Junqueras , ahir a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra Foto: QUIM PUIG.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va sortir ahir al pas del darrer desmarcatge de la patronal respecte de l'aposta sobiranista per la consulta d'autodeterminació. Ho va fer aprofitant una xerrada davant de més de 300 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, durant la qual va fer referència a les declaracions del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, que dilluns va dir que l'aposta de la patronal sempre ha estat el pacte fiscal. “Doncs és una aposta que no ha guanyat mai, i no sé si jo confiaria la gestió de les meves empreses a algú que no guanya mai cap aposta”, va reblar Junqueras. I no es va quedar aquí: “No és estrany que la majoria d'empresaris catalans no estiguin representats en la patronal d'aquest senyor”, va afegir, sempre sense esmentar-ne el nom.

La fiblada va arribar en la part final de l'acte, responent a les preguntes dels estudiants, però abans, en una intervenció de prop d'una hora en què Junqueras es va centrar en desplegar doctrina econòmica, ja va fer algun esment crític als empresaris contraris al referèndum, que són, va dir, “els que més lliçons ens donen sobre les bondats de la lliure competència que ells no practiquen”. Un col·lectiu, però, que va considerar minoritari, i que va diferenciar del “90% dels empresaris del país, que són els que treballen” i amb els que cal aparcar “apriorismes ideològics” per tal de buscar “grans consensos” sense els quals, va insistir, “no tindrem capacitat de transformació perquè no hi haurà prou massa crítica de ciutadans per fer-la possible”.

Per Barroso, també

Entre la bateria d'exemples d'aquest independentisme com més transversal possible millor, Junqueras va posar la vindicació d'un banc públic, que per ell hauria de ser compartida pels sectors més esquerranosos i alhora els defensors de la lliure competència, “perquè en un sector tan concentrat i oligopolista és bo que hi hagi nous competidors”.

El líder d'ERC va carregar també contra part del sector bancari i financer –“amb un aval de 23.000 milions de diners públics, tinc una col a casa que també podria gestionar un banc, i no ho faria pitjor que els que han fet el forat de Bankia”– i, sobretot, contra el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, a qui va retreure els comentaris sobre les dificultats que, a parer seu, tindria per seguir dins la Unió Europea una Escòcia independent. A més de recordar que “el va desmentir la seva pròpia portaveu”, Junqueras va tirar més enrere per desacreditar-lo: “Té la credibilitat de qui va dir que a l'Iraq hi havia armes químiques i nuclears”. A qui sí atorga credibilitat el republicà és al seu soci de CiU, el president Artur Mas.

Quan li van preguntar si hi confia, Junqueras va respondre amb un plantejament de “santíssima trinitat”, en paraules seves: “Hi confio, hi vull confiar i necessito confiar-hi”.

LA FRASE

Segons què faci l'Estat per impedir
que votem, ens estarà regalant la victòria als ulls de mig món
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

El cas Mango i el pragmatisme

A l'auditori de la UPF es podien agafar enganxines de les JERC amb el lema Independència i socialisme, tot i que el discurs de Junqueras quadraria millor amb el d'Independència, socialdemocràcia i pragmatisme. No va semblar que a la majoria li disgustés, tot i que l'entusiasme no va aparèixer fins que es va parlar de la consulta. La tensió, quan al final un jove li va retreure una visita a Mango sense retrets, tot i la rentada de mans de l'empresa vers l'accident mortal en una fàbrica a Bangladesh. Junqueras, tot taules i pragmatisme, el va convidar a dir el mateix a la plantilla catalana de Mango, i va cloure: “Les empreses fan coses malament, per això estan els tribunals, i cal més control, però ens calen per crear llocs de treball.”

Darrera actualització ( Dimecres, 19 de febrer del 2014 02:00 )