El Punt Avui

DEBAT AL CONGRÉS

“Tot ho fa per un grapat de vots”

Les formacions catalanes atribueixen la visceralitat i la demagògia d'UPD a la por de perdre terreny electoral per Vox i Ciutadans

Díez intenta posar contra les cordes el PP i el PSOE, als quals vol forçar a fer-li seguidisme

20/02/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA

Amb el discurs demagog, incendiari i irritat, Rosa Díez s'assegurava que en qualsevol combat electoral podria picar per totes bandes: per la dreta, pel centre i per l'esquerra espanyola. Però ara li ha sortit massa competència. La irrupció de Vox i l'expansió de Ciutadans l'obliga a reforçar el discurs patriòtic i a intensificar l'estratègia de posar contra les cordes el PP i el PSOE. “Tot per esgarrapar un grapat de vots”, emfasitzaven els portaveus d'ICV, Joan Coscubiela, i de CiU, Montserrat Surroca. Els grups catalans van coincidir a posar en relleu que UPD no ha esperat que arribés la petició del Parlament i ha volgut ser la primera a forçar una condemna al “pla secessionista”.

El debat d'ahir, doncs, va ser un assaig del que es viurà quan la reclamació de la cambra catalana es discuteixi a Madrid, i la posició del PP va ser tancar els ulls a una demanda “que és legal” i apuntar-se al “populisme” de Díaz, segons denunciava Surroca, la qual assenyalava que en aquest viatge l'acompanya el PSOE i, de retruc, el PSC. Coscubiela hi afegia que Díaz és la que “millor sap alimentar el conflicte visceral”, però no és l'única, “d'altres l'ajuden”. Posava de manifest que el seguidisme del PSOE cap al PP, el dels de Rajoy cap les posicions d'UPD, i la por de Díez a Vox i Ciutadans, provoquen que sigui “l'extrema dreta la que marqui la política”. Coscubiela va acabar encarant-se amb la diputada per etzibar-li: “Deixi'ns en pau.”

El portaveu d'ERC, Alfred Bosch, es va dirigir a la líder d'UPD per avisar-la que “santa Rita, santa Rita, la sobirania de Catalunya no es dóna ni es treu”, alhora que sentenciava que, si continuen posant pals a les rodes i negant el dret a decidir dels catalans, l'únic que aconseguiran tots plegats és que augmenti el suport a la independència. Sigui com sigui, Díaz ha aconseguit que el Congrés avui es pronunciï contra el procés conscient que, malgrat que els titlli de tous, el PP s'ha de doblegar a les seves tesis, mentre el seu discurs de la “gasolina” posa el PSOE en una situació incòmoda. Tant és així que els de Rubalcaba estan pendents de si es fragmenta o no el text per optar entre el sí a condemnar el pla i rebutjar la segona part, o si fan una abstenció global.

Darrera actualització ( Dijous, 20 de febrer del 2014 02:00 )