El Punt Avui

El món empresarial gironí, unit a favor de la consulta

Les cambres de comerç i les patronals de Girona expressen conjuntament el seu “suport incondicional” al procés sobiranista català i es desmarquen així de Foment del Treball i la CEOE

22/02/14 02:00 GIRONA - LURDES ARTIGAS
Els representants de les cambres de comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu, i de les patronals FOEG i Pimec, i del Fòrum Carlemany, ahir a Girona Foto: M. LLADÓ.
Notícies de ...

“Suport incondicional” al procés sobiranista i “total adhesió” al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. És el pronunciament públic unànime de l'empresariat gironí, fet ahir a la Cambra de Comerç de Girona, pocs dies després que els dirigents de Foment del Treball i la CEOE s'hagin desmarcat del dret a decidir i hagin demanar diàleg i estabilitat amb l'Estat.

Els presidents de les tres cambres de comerç de la demarcació gironina –la de Girona, la de Palamós i la de Sant Feliu– i de les associacions empresarials FOEG, Pimec Girona i Fòrum Carlemany es van reunir ahir, en el marc del Grup Impuls per Girona (GIG), per redactar un acord conjunt que després van presentar a la premsa, en què deixen clar el compromís amb la consulta. A més de mostrar el “suport incondicional al procés”, es comprometen a donar suport a “la decisió que prengui el poble de Catalunya, sigui quina sigui”.

“Després d'aquesta setmana en què s'han sentit opinions de tot tipus, de Barcelona i de la resta de Catalunya, Girona s'havia de definir. Tot i que la majoria d'institucions que estem aquí ja ho havíem fet per separat, crec que era important que ens definíssim així, tots unànimement”, va afirmar el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, que va remarcar que “Girona és diferent”. En aquest sentit, va indicar que “aquest consens i aquest acord potser a Barcelona és impossible; allà hi ha multinacionals que depenen més de la resta d'Espanya”.

“Punt de partida”

El president del Fòrum Carlemany, Francesc Planas, va explicar que el pronunciament públic conjunt d'ahir “no és el final de res, sinó el començament”, ja que es vol que sigui “l'inici d'un moviment al qual s'afegeixin més organitzacions” gironines amb la intenció de fer un manifest més ampli cap al juny.

Els representants empresarials es van manifestar molt crítics amb els opositors al dret a decidir, un dret “inalienable i que s'ha de respectar”, van subratllar. “Tots els pobles tenen dret a decidir. El que no entenem és que es pugui privar que uns puguin dir que sí, i uns altres que no”, va assenyalar el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu, Joan Puig, que hi va afegir que “prohibir això és anar cap al pensament únic”. En aquest mateix sentit, Planas va assenyalar que “impedir fer la consulta és donar més temperatura a una olla a pressió, i això no porta enlloc, només a una major conflictivitat”.

La patronal FOEG: “No ho hem consultat a Rosell”

Un dels sis representants del món empresarial gironí que va expressar ahir el suport a la consulta era Ernest Plana, el president de la patronal FOEG, que és la que representa Foment del Treball a la demarcació de Girona. A instàncies de la premsa, Plana va explicar que no ho havia consultat ni amb Foment ni amb ningú, i va remarcar que la FOEG té entitat pròpia.

Plana va voler defugir polèmiques. Preguntat per les declaracions del president de la CEOE, Juan Rosell, que dimarts va apel·lar al diàleg per buscar l'entesa entre Catalunya i Espanya, Plana va dir que no volia fer comentaris, i es va limitar a reconèixer que ja sabia “que el senyor Rosell té una opinió diferent”.

Els empresaris gironins van deixar clar diversos cops que “totes les opinions són respectables”. De fet, en l'acord aposten per “un debat serè” en què totes les opinions siguin “benvingudes” per “enriquir-lo”. Però també diuen que és difícil que canviïn d'opinió: “Nosaltres ho tenim clar”, va dir el president de la Cambra de Girona.

Darrera actualització ( Dissabte, 22 de febrer del 2014 02:00 )