El Punt Avui

Unió evita el xoc amb CDC per les europees

Sedó renuncia a compartir llista amb Tremosa per evitar un altre conflicte intern a CiU per la incompatibilitat dels eurodiputats

El director general de Relacions Exteriors, Francesc Gambús, nou candidat d'UDC

23/02/14 02:00 SITGES - ODEI A.-ETXEARTE

Si Unió obté el diputat, es mantindrà al grup popular europeu


Unió prioritza CiU. El partit de Josep Antoni Duran i Lleida va optar ahir per sargir la crisi interna oberta a la federació per llista de les europees sacrificant la seu candidat predilecte, l'actual eurodiputat Salvador Sedó. El consell nacional va elegir Francesc Gambús, director general de Relacions Exteriors del govern, com a número tres de la coalició que CiU compartirà amb el PNB i Coalición Canaria després que Sedó renunciés al càrrec per no agreujar el contenciós obert amb CDC. L'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, havia expressat la seva incompatibilitat amb Sedó per diferències personals i polítiques. Les pressions de CDC van desembocar finalment en la renúncia del socialcristià. Era el resultat de setmanes de negociacions que ja arribaven amb el desgast intern que havia provocat l'opció prioritària i fracassada del partit d'Artur Mas d'integrar una candidatura sobiranista amb ERC, encara que comportés un elevat risc de trencament amb els de Duran i Lleida.

Feia dies que la direcció sospesava el relleu de Sedó , posant dins de la balança les conseqüències del xoc amb CDC, d'una banda, i les mínimes possibilitats electorals que té CiU de repetir un segon escó a l'eurocambra, de l'altra. El primer lloc de la coalició li correspon a CDC, el segon al PNB i, el tercer, a Unió. La fórmula per escenificar-ne la renúncia buscava salvaguardar la figura de l'eurodiputat i, alhora, la sobirania del partit. Duran va deixar la decisió definitiva en mans de Sedó : a primera hora del matí el comitè de govern va aprovar per unanimitat que repetís com a cap de llista, amb Gambús en el segon lloc, tot i que Sedó ja va anunciar la voluntat de renunciar-hi en aquell moment. Al congrés nacional posterior que havia de ratificar la candidatura, Duran va explicar la proposta aprovada per la direcció però Sedó va anunciar que es retirava tot denunciant les informacions falses difoses sobre ell i assegurant que no volia ser cap obstacle, segons fonts del partit. Aleshores Gambús, que també dirigeix el think tank socialcristià, va ser proclamat candidat amb el suport 95,4% dels consellers nacionals.

S'apagava així una discrepància coent a CiU. “Si fos per UDC, Sedó seria el cap de llista”, va assegurar el secretari general del partit. Josep Maria Pelegrí també va remarcar el compromís de Sedó amb la consulta i en va desvincular la marxa del procés. La direcció socialcristiana, de fet, va exhibir el relleu de l'eurodiputat com una mostra de generositat i el va circumscriure a “raons personals”. Tampoc va voler entrar en l'idoneïtat que Tremosa torni a ser el candidat de CDC després que el partit de Mas n'hagi dilatat la tria , en espera dels resultats de les converses amb Unió per arribar a una entesa. Els convergents defensaven el seu dret d'influir en la tria dels candidats a l'eurocambra, de la mateixa manera que Unió ho ha fet en la composició del grup de CiU al Congrés. Si els socialcristians obtenen l'eurodiputat, la previsió és que s'integri en el grup del Partit Popular Europeu com fins ara. CDC es mantindrà en el dels liberals.

Federació i “moderació”

El relleu de Sedó va capitalitzar l'atenció d'una jornada a Sitges en què Unió també va celebrar el congrés extraordinari de reforma d'estatuts. En la intervenció de cloenda del congrés, Ramon Espadaler va defensar que “el millor per a Catalunya és la continuïtat de CiU”. També va argumentar que Unió decidirà el vot en la consulta del 9-N en base a les “expectatives” que comporta la independència, inclosa la permanència en la Unió Europea. La decisió també se supeditarà a la “realitat” perquè “la confederació és cosa de dos”, segons va admetre Espadaler. Unió considera que la situació de Catalunya l'empeny cap a la residualització i va prometre “moderació” per superar l'encaix amb Espanya.

Darrera actualització ( Diumenge, 23 de febrer del 2014 02:00 )