El Punt Avui

Mas subratlla davant Felip que Catalunya és una nació

Formalitat institucional en el sopar previ a la inauguració del Congrés Mundial del Mòbil

Felip de Borbó situa l'esdeveniment com a exemple “de la millor col·laboració” entre administracions

24/02/14 02:00 BARCELONA - RICARD PALOU
Artur Mas saluda Felip de Borbó en presència del ministre d'Indústria, José Manuel Soria Foto: TONI ALBIR / EFE.

“Barcelona és la capital d'una antiga nació europea. Tot i ser un país petit, Catalunya ha aconseguit mantenir la identitat, la cultura, la llengua i les seves institucions d'autogovern que avui tinc l'honor de representar.” Artur Mas va aprofitar ahir a la nit la seva intervenció en el sopar previ a la inauguració del Congrés Mundial del Mòbil (MWC) que avui arrenca a la Fira de Barcelona per subratllar la identitat catalana i per deixar clar que “aquesta antiga nació” aspira i ha demostrat tenir capacitat de fer-se un lloc en una economia i un món cada cop més globalitzats. Ho va afirmar en presència del príncep Felip en el sopar que l'Ajuntament de Barcelona va oferir als organitzadors i els participants en el congrés de telefonia al Palauet Albéniz.

Els prolegòmens de l'acte, restringit als periodistes, van estar marcats per la formalitat institucional i va caldre llegir entre línies per trobar algun missatge relatiu a la tensió existent entre Catalunya i l'Estat. Com per exemple, quan l'hereu de la corona espanyola, que va alternar l'ús del català, el castellà i l'anglès en el seu discurs, va situar el congrés com a exemple “de la millor col·laboració“ entre les administracions de l'Estat i les catalanes. Mas i el príncep, com abans havien fet l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, van centrar el seus discursos a destacar el creixement de l'economia catalana i espanyola, i els atractius que la capital de Catalunya pot oferir als seus visitants.

En una entrevista difosa ahir per l'agència Efe, el portaveu del govern català, Francesc Homs, va valorar positivament la visita del príncep “en la mesura que representa una oportunitat per explicar-nos”. Amb tot, va matisar que “no volem situar aquesta visita en contraposició al que pugui fer el senyor Rajoy”.

LES FRASES

Catalunya ha aconseguit mantenir la identitat, la cultura, la llengua i les seves institucions
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
L'organització d'aquest congrés és exemple de la millor col·laboració entre administracions
Felip de Borbó
HEREU DE LA CORONA ESPANYOLA

El príncep, de visita fins dimecres

Felip de Borbó va arribar ahir a la tarda a Barcelona i s'estarà fins dimecres al matí a Catalunya, on té prevista una intensa agenda d'actes. Avui al matí inaugurarà el MWC i a la tarda, acompanyat de la princesa Letizia, visitarà diversos estands i, probablement, assistirà a la conferència de Mark Zuckerberg, el fundador de Facebook. Dimarts, de nou sense la seva esposa, tornarà al congrés de mòbils i al vespre assistirà a un sopar amb empresaris a casa de Javier de Godó. L'endemà al matí es desplaçarà fins a Poblet, on participarà en un esmorzar.

Darrera actualització ( Dilluns, 24 de febrer del 2014 07:28 )