El Punt Avui

La Unió Europea, entre dos focs

CRÍTICA

El discurs de la comissària Reding no agrada ni al bloc sobiranista català ni al govern del PP

elogi

El PSC i ICV-EUiA donen suport a la seva crida al diàleg entre Estat i Generalitat

25/02/14 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO

El discurs de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, no ha agradat ni als sobiranistes de CDC i ERC ni tampoc al centralisme del Partit Popular. No s'ha volgut definir a favor d'una consulta democràtica però tampoc ha rebutjat de ple les aspiracions sobiranistes. La idea central del seu discurs durant aquests dies de visita a Barcelona ha estat la crida al diàleg entre els governs català i espanyol per “mantenir Catalunya dins l'Estat”. Unió Democràtica, el PSC i ICV-EUiA sí que han elogiat les paraules de la també comissària de Justícia, Drets i Ciutadania de la UE.

Totes i cadascuna de les paraules i matisos de la luxemburguesa Reding, guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, han estat analitzades amb el màxim detall pels partits polítics catalans. Però... què ha dit en concret? “Demano que es mantinguin junts, que comencin a negociar amb mentalitat oberta per trobar un acord que deixi Catalunya dins d'Espanya i una Espanya forta dins d'una Unió Europea federal”. La dirigent comunitària, en actes públics i entrevistes amb la premsa, ha suggerit als governs espanyol i català que “seguin a dialogar sense línies vermelles” i que “resolguin el problema d'una vegada per continuar dins una Europa forta”.

La crida al diàleg de la Comissió Europea va aixecar crítiques tant al bloc sobiranista com a l'espanyolista. CDC i ERC condicionen el diàleg a parlar de la consulta sobre la independència. Les converses, creuen, han de tractar únicament de la preparació del referèndum. Pel contrari, el PP replica que està disposat a parlar però que mai traspassaran cap de les línies vermelles del que marquen les lleis espanyoles, entre aquestes, que la sobirania espanyola –segons la Constitució– resideix en el poble espanyol.

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va respondre ahir a Reding que “si per alguna cosa s'ha de preocupar la Comissió Europea és per la falta de diàleg d'Espanya” i no de la Generalitat. La número dos d'ERC, Marta Rovira, va anar més enllà i va lamentar que la vicepresidenta de la Comissió Europea s'hagués definit personalment a favor de la continuïtat de Catalunya dins l'Estat espanyol. Segons Rovira, la UE hauria de ser neutral. “Em sembla que Reding acceptarà que votem, perquè no té alternativa. I acceptarà els resultats del pròxim 9 de novembre”, hi va afegir la dirigent d'ERC.

El ministre d'Afers Estrangers del govern espanyol, José Manuel García-Margallo, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, van qüestionar l'apressament de Reding a un diàleg sense línies vermelles. “Als països civilitzats [el diàleg] ha de fer-se dins la norma”, va reblar Margallo. “Dins la norma tot debat és possible, fora de la norma, cap debat ho és”, va tancar el cap de la diplomàcia espanyola, que va arribar a pronosticar que una Catalunya independent “alteraria la marxa de l'euro, i la posició de la Unió Europea al món”. De Cospedal hi va afegir que “a tot arreu hi ha línies vermelles” que no es poden superar. Una és, segons ella, que la sobirania espanyola no es pot fraccionar. “No vull pensar que una comissària europea entengui que no ha de complir-se una llei europea o dels estats membres”, va dir.

Les declaracions dels uns i els altres deixen poc marge per pensar que hi ha possibilitats que el diàleg porti a algun acord en els pròxims mesos. Tot i això, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va transmetre ahir a la comissària Reding que ha detectat “indicis” de diàleg després de les seves converses amb membres del govern espanyol. Rull, en representació de CDC, va negar que hi hagi hagut cap desglaç: “De moment les posicions estan molt tancades.”

Reding també ha reiterat que, si Catalunya s'independitza, sortirà de la Unió Europea. “Si una part d'un estat membre esdevé un nou país independent, aquest deixaria de formar part de la UE i trigaria un temps a tornar a integrar-s'hi”, va tornar a afirmar ahir, en la línia del que diuen portaveus de la Comissió Europea. Aquest punt sí que va agradar al ministre Margallo. Reding, segons ell, “l'encerta” quan recorda els tractats de la UE i que l'Estat espanyol té dret de vet. El president de la Generalitat, Artur Mas, que ahir feia un acte amb Reding a Barcelona, va dir-li en francès que els dirigents europeus haurien de veure Catalunya com “un excel·lent aliat per construir l'Europa del futur”, un territori que “sempre” ha defensat Europa i que vol “implicar-se en la construcció europea”.

A favor de Reding

Tant el PSOE com el PSC van valorar molt “positivament” la crida al diàleg de Reding. La secretària de política europea del PSC i número dos en les eleccions europees, Ester Niubó, va aprofitar per recordar que “s'acumulen les peticions de diàleg” i va criticar que els presidents Rajoy i Mas “s'hagin mostrat incapaços de trobar una solució negociada”.

Iniciativa, tot i mantenir una certa distància, considera que les reflexions de Reding posen de manifest que el conflicte entre Catalunya i Espanya “és polític i que cal trobar una via per desencallar-lo”. Segons ICV-EUiA, l'única alternativa és “donar veu a la ciutadania”. El seu candidat a les europees, Ernest Urtasun, es va quedar amb les apel·lacions al diàleg i va demanar a Rajoy que abandoni un “immobilisme insostenible”.

LES FRASES

Demano que es mantinguin junts, que comencin a negociar amb mentalitat oberta per trobar un acord que deixi Catalunya dins d'Espanya
Seguin a dialogar sense línies vermelles i resolguin el problema
d'una vegada
Viviane Reding
VICEPRESIDENTA COMISSIÓ EUROPEA

Crítiques d'Homs a la UE

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va alertar ahir des de Portugal que, si no hi ha una solució “política” perquè una possible Catalunya independent pugui seguir formant part de la Unió Europea, seria la “fi d'Europa com a model d'integració democràtica i pacífica dels diferents pobles que la configuren”. Així responia el portaveu del govern català, en una conferència a Lisboa organitzada pel Diplocat, als que com ara Reding i altres portaveus de la Comissió auguren la sortida de Catalunya de la UE. Homs creu que això voldria dir que “allò que s'expressa democràticament pot no tenir recorregut a Europa”. En la línia de fer pedagogia internacional, el conseller va assegurar davant el públic lisboeta que una independència de Catalunya “milloraria” les relacions amb els altres estats de la península Ibèrica, com ara Espanya i Portugal.

Darrera actualització ( Dimarts, 25 de febrer del 2014 02:00 )