El Punt Avui

Els crítics del PSC exhibeixen unitat contra Navarro

Unes 500 persones es reuneixen a Sants amb l'objectiu de “regenerar” l'espai socialista

Creen una coordinadora i els tres diputats díscols s'ofereixen per ser l'altaveu dels corrents catalanistes

22/03/14 02:00 BARCELONA - E. ANSOLA / S. PICAZO
Obiols i els exconsellers Obiols, Tura, Castells i Geli i el candidat de primàries Jordi Martí a l'assemblea dels crítics Foto: A.SALAMÉ.
Notícies de ...

Les Cotxeres de Sants es van convertir ahir en un lloc de trobada del socialisme sobiranista que intenta ajuntar esforços per aturar el que consideren que ja és una diàspora dins el PSC a causa de la pèrdua de l'esperit fundacional i de les senyes “socialista” i “catalanista”. La direcció del partit va ser la més assenyalada com a responsable d'aquest gir i en camp contrari es van situar els tres diputats díscols, que es van oferir com a altaveus d'aquest nou camí que ahir van decidir emprendre militants, exmilitants, exconsellers i simpatitzants. Les intervencions van obviar completament el projecte federal que lidera la direcció de Pere Navarro i van coincidir a reclamar una defensa ferma del referèndum. Per primera vegada s'unien els col·lectius crítics i es conjuraven a repetir la trobada per començar a donar cos al nou “procés de regeneració”.

Els tres diputats díscols, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, pendents de sanció al consell de garanties del PSC, van ser els primers a parlar davant l'assemblea i, tal com es preveia, van ser ovacionats. Elena va reclamar “unitat” als diferents corrents crítics per “reconstruir l'espai socialista” i iniciar la creació d'un nou “subjecte polític”. No va dir quin partit ni va fer cap crida al trencament del PSC, però sí que va fer un toc d'alerta a la direcció. “Ni amputats ni callats”, va manifestar, una frase que va aixecar molts aplaudiments entre el públic. Geli, d'Agrupament Socialista, reblava l'oferiment i afilava el dard. “Som els vostres diputats, a dins o a fora del PSC, no ho sabem”, va assegurar.

En una línia sensiblement diferent, el també portaveu d'Agrupament Socialista, Àngel Ros, va posar més l'accent en la unitat del partit i a ampliar la base socialista, tot i que amb respecte a la “pluralitat” d'idees. Ros, que s'ha reunit en les últimes setmanes amb la direcció per intentar redreçar la situació de conflicte, va fer un discurs menys arrauxat, comparat amb el que van fer altres dirigents crítics. A més, segons ha pogut saber aquest diari, Agrupament Socialista descarta fer més actes com el d'ahir, “almenys fins que passin les eleccions europees”, per no perjudicar el partit.

Les discrepàncies, de matís, entre els diferents sectors també van evidenciar-se a l'assemblea. Mentre que Avancem reclama un procés d'unió basat “en l'impuls des de baix” i “nítidament d'esquerres”, Ros proposa ocupar “l'espai del centre de les esquerres”. Entre el mig miler d'assistents destacaven dos dels candidats de les primàries del PSC a Barcelona: Laia Bonet i Jordi Martí, que van proposar el procés de primàries com a plataforma per convulsar el partit. També hi van assistir el fins ara eurodiputat Raimon Obiols, els exconsellers Antoni Castells i Montserrat Tura, i l'exdiputat Toni Comín i l'exalcalde de Terrassa Manuel Royes.

LES FRASES

Som els vostres diputats i no restarem ni amputats ni callats
Joan Ignasi Elena
LÍDER D'AVANCEM I DIPUTAT DEL PSC
Sóc socialista però ja no sóc del PSC, tot i que m'agradaria algun dia tornar a tenir el carnet
Marc Mur
ALCALDE DE FLIX, EXMILITANT DEL PSC
No ens resignem que la veu del socialisme català no ressoni amb tota la seva força
Antoni Castells
EXCONSELLER I EXDIRIGENT DEL PSC

Navarro treu importància a l'assemblea dels crítics

La direcció del PSC, com fa des de fa setmanes, va evitar el xoc amb els sectors crítics i va treure importància a l'assemblea efectuada ahir amb unes 500 persones. “És una mostra de la pluralitat i democràcia interna del PSC”, va assegurar el primer secretari del PSC, Pere Navarro. El discurs oficial és ara, en les seves paraules, que la trobada dels crítics per sumar forces és “positiva” per al partit. Segons Navarro, seria gairebé impossible que un acte similar al d'ahir “fos possible en altres partits” catalans. Tot i això, Navarro va recórrer a la ironia per afirmar que “és positiu que es reuneixin persones amb tantes diferències entre elles per buscar punts en comú”, amb referència a les discrepàncies entre Agrupament Socialista, Avancem i els dirigents crítics veterans.

Darrera actualització ( Dissabte, 22 de març del 2014 02:00 )