El Punt Avui

Sense acord a Europa

Els partits sobiranistes fracassen en l'intent d'acordar un punt comú per a les europees

Esquerra no vol pactar només amb CiU, després que ICV s'hagi despenjat del consens

01/03/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

El front sobiranista català a Europa s'esquerda. Primer va ser el fracàs a l'hora de confeccionar una llista única per a les eleccions europees del 25 de maig, i ara tampoc no s'ha arribat a cap entesa per elaborar un punt programàtic comú. ICV-EUiA ha baixat del carro perquè no ho veu necessari, mentre que ERC no vol pactar només amb CiU i prefereix preservar la “transversalitat” que hi ha en l'acord sobre la data i la pregunta de la consulta. L'única taula de salvació que els pot quedar per cristal·litzar la unitat és que hi hagi una col·laboració intensa a Brussel·les.

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha capitalitzat les negociacions perquè CiU, ERC i ICV es comprometessin a defensar el dret a decidir a Europa a través d'un mateix apartat en el programa electoral. Les últimes setmanes s'han fet duesreunions, però els ecosocialistes ja han anunciat que no assistiran a cap més. Els de Joan Herrera mantenen que hi ha un excés de “gesticulació” i exposen que les seves línies d'actuació a Brussel·les s'han de consensuar amb les bases del partit i sense imposicions.

Partint d'aquesta premissa, ICV-EUiA argumenta que el seu programa farà èmfasi en el dret a decidir i que serà similar, però no coincident, al de la resta de forces polítiques. Aquests són alguns dels motius que Herrera i Camats remarquen públicament per descartar el pacte, però també n'hi ha un altre de fons: volen evitar qualsevol fotografia amb CiU, el partit de les “retallades”, sobretot a les portes d'uns comicis en què els ecosocialistes plantejaran un model econòmic als antípodes del de la federació.

ERC també es desmarca

Davant d'aquesta posició d'Iniciativa, ERC assegura que no té “sentit” consensuar el punt programàtic només amb CiU –la CUP encara no se sap si es presentarà i, per tant, no forma part de la ronda inicial de contactes–. Els republicans han decidit seguir la mateixa estratègia que amb la fracassada llista unitària: o tots junts o res.

La direcció d'ERC no vol “perdre efectius” en el camí cap a la consulta i argumenta que s'ha de mantenir intacte l'esperit que es va viure el 12 de desembre de l'any passat, quan es va anunciar solemnement la data i la pregunta de la consulta. Segons els de Junqueras, si ara CiU i ERC tanquessin un acord unilateralment, encara que fos de mínims, i deixessin fora ICV, es podria esmicolar la unitat que hi ha al Parlament. “El més important és arribar plegats al 9 de novembre”, recorden sempre els republicans.

En aquest sentit, el vicesecretari general de política internacional i relacions institucionals d'ERC, Jordi Solé, va remarcar ahir que un dels principals objectius, més que un punt programàtic únic, ha de ser que els eurodiputats treballin braç a braç a favor de la consulta. Solé també va fer una crida a ICV perquè recapaciti.

L'altre actor que intervé en aquest serial, l'ANC, encara no perd l'esperança que la situació es capgiri, i ha convocat una nova trobada per dilluns.

Els pactes de Manresa

Al mes de febrer l'ANC va fer pública a Manresa una declaració en què marcava els “punts en comú” que haurien de compartir les formacions en les europees. Per començar, s'havia de subratllar “el caràcter irrenunciable de la consulta prevista per al 9 de novembre”, i també demanar “l'empara del Parlament Europeu per garantir la celebració de la consulta, a més de la intervenció europea en el procés posterior si l'Estat no accepta l'aplicació dels seus resultats”. L'entitat avisava que només donaria suport a aquelles organitzacions que incloguessin aquests apartats.

Les recomanacions de l'ANC han servit de base als partits per poder negociar i fer esmenes. Algunes fonts es mostraven optimistes després de la segona reunió, però al final tot s'ha acabant truncant, sempre que no hi hagi un gir copernicà d'última hora.

LES FRASES

Alguns sectors, poquíssims, semblen més preocupats a sembrar dubtes que pel dret a decidir
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Ens hauria
agradat que Iniciativa
s'hagués quedat.
És una oportunitat
perduda
Jordi Solé
VICESECR. POLÍTICA INTERNACIONAL ERC

ERC internacionalitza el procés

ERC va posar ahir en marxa el web www.abroad.cat amb el repte d'internacionalitzar el cas català i enviar un missatge molt clar a la comunitat europea i de tot el món: “Volem votar i votarem.” Els internautes podran trobar notícies i articles d'opinió sobre la consulta en diversos idiomes, com ara anglès, alemany, castellà o portuguès.

“L'escena internacional és una oportunitat oberta per explicar el procés polític que viu Catalunya davant l'actitud del govern espanyol, que es nega a fer cap pas endavant, ni tan sols a parlar-ne”, va comentar ahir el vicesecretari general de política internacional i relacions institucionals d'ERC, Jordi Solé. Segons el dirigent republicà, cada vegada hi ha més veus a la Unió Europea que critiquen l'enrocament de La Moncloa de prohibir votar als ciutadans. “És incomprensible que els escocesos ho puguin fer i nosaltres no”, va afegir-hi. Està previst que el web es vagi actualitzant cada setmana amb article nous.

Darrera actualització ( Dissabte, 1 de març del 2014 02:00 )