El Punt Avui

La llei local estatal envaeix una trentena de competències

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries detecta que la norma atorga atribucions a l'Estat que no li corresponen

Govern, diputacions, FMC i ACM presentaran recurs d'inconstitucionalitat

01/03/14 02:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ
Jornada sobre la llei local estatal al Parlament, la setmana passada Foto: JUANMA RAMOS.

La sospita existia des de feia mesos i ara el Consell de Garanties Estatutàries l'ha certificat: la llei de reforma del món local que ha aprovat el govern de Mariano Rajoy és inconstitucional. Ahir es va fer públic el dictamen que determina que prop de trenta apartats de la llei envaeixen competències de la Generalitat i dels ens locals, i les atribueix a l'Estat, contradient les atribucions que o bé la Constitució Espanyola o bé l'Estatut de Catalunya confereixen a l'administració catalana.

De fet, aquesta és la tesi que sempre ha defensat la titular del Departament de Governació, la vicepresidenta Joana Ortega, que ha recordat reiteradament que l'Estatut confereix en exclusiva les competències sobre el món local a la Generalitat. Per això, el govern ha promulgat la seva pròpia llei de reforma, i tot i els pactes verbals amb l'Estat perquè la normativa no afectés Catalunya, la negociació se'n va anar en orris quan es va pactar la data i la pregunta per a la consulta.

El dictamen del consell estableix que Ortega tenia raó: les competències en exclusiva sobre el món local corresponen a la Generalitat, i l'Estat no hi té res a dir. De la mateixa manera, també es vulnera el principi d'autonomia local. La llei del ministeri de Cristóbal Montoro retira gairebé totes les competències als ajuntaments i les atribueix a altres organismes com ara les diputacions i el mateix Estat. Això fa que pràcticament els consistoris necessitin permisos per fer gairebé tot i que l'autonomia quedi compromesa. Segons assenyala el consell, aquesta és una altra vulneració, com també ho és la retirada d'atribucions tant en matèria social com educativa.

Altres vulneracions són, per exemple, les que afecten la Generalitat, ja que atribueix la competència de coordinació per a la integració dels serveis resultants a les províncies, quan és una competència del govern català, o l'atribució a les diputacions d'una sèrie de competències per a la coordinació de la prestació dels serveis en municipis de menys de 20.000 habitants. En aquest procediment intervé el ministeri, limitant la intervenció de les comunitats autònomes a un simple informe. La regulació excedeix del que és bàsic, i vulnera la competència de la Generalitat per regular les relacions amb els ens locals, segons el Consell de Garanties Estatutàries.

Mobilització cap al TC

Un cop conegut el dictamen, ahir es va convocar un acte unitari per dilluns en què participaran representants del govern, les diputacions de les quatre demarcacions catalanes i els presidents de les entitats municipalistes, l'FMC i l'ACM. A banda de valorar el dictamen, el que queda clar és que es presentarà un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional. Això, a part de la iniciativa que s'està portant a terme als ajuntaments de tot l'Estat per aprovar una moció en els plens que es traduirà en la presentació d'un recurs de conflicte de competències al TC. Aquest és el primer cop que s'empra aquesta figura, i per poder-ho fer, cal que una setena part dels consistoris de l'Estat l'assumeixin.

Darrera actualització ( Dissabte, 1 de març del 2014 02:00 )