El Punt Avui

Torna el no al transvasament contra el nou pla hidrològic

El pla de conca de l'Ebre reserva 3.220 hm³ per al Delta i en destina 13.900 al reg, que creix en mig milió d'hectàrees

La PDE anuncia mobilitzacions ja aquest mes i una batalla judicial contra l'excés d'extraccions

01/03/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Membres de la PDE dibuixant amb sal el nus reivindicatiu davant de la sala on van fer ahir l'assemblea Foto: ACN.
Notícies de ...

El govern espanyol va aprovar ahir el nou Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE), que redueix el cabal d'aigua que arribarà al delta de l'Ebre en favor de mig milió de noves hectàrees de regadius. Tot i que no inclou cap transvasament, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) tornarà al carrer perquè considera que el cabal que arribarà a la desembocadura serà insuficient per garantir la regeneració del Delta i perquè preveu que el gran volum de noves concessions de reg no es portarà a terme i una part d'aquestes s'acabarà transvasant a altres conques.

Amb un retard de dos mesos respecte al termini que s'havia fixat el Ministeri d'Agricultura, i sense la presència de Miguel Arias Cañete, el document ha rebut el vistiplau de l'executiu espanyol amb el rebuig frontal de la Generalitat. Entre altres coses, el pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams, que al pas per Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon, que tant la Generalitat com la PDE consideren insuficient per garantir la supervivència del Delta.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre limita el cabal del tram final a 3.220 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 13.900 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de més embassaments, que s'afegirien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al reg, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu.

Segons informa l'agència ACN, ara la demanda d'aigua a la conca ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, un 55% del total, però la planificació amplia aquesta xifra fins a 10.700 el 2027, que és el 70%, de manera que el delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant. El pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm³ a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon, mentre que el govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. El Ministeri d'Agricultura assegura que la Generalitat exagera de manera substancial els cabals històrics. La portaveu i vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat, després de l'aprovació pel Consell de Ministres, que els cabals “s'han definit després d'un ampli procés de participació i aplicant criteris cientificotècnics”, i ha afegit que “satisfan les necessitats del Delta i són factibles gràcies a l'existència de l'embassament de Mequinensa”. Sáenz de Santamaría també ha especificat les inversions que comportarà, de més de 2.500 milions d'euros.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, reitera el rebuig frontal al nou pla i considera “descomunal” la diferència entre els 7.000 hm³ de cabal mínim que sol·licitaven la Generalitat i la PDE, i els 3.000 que finalment garanteix el pla. Els serveis jurídics de la Generalitat analitzen si vulnera la directiva europea per tal de recórrer-hi en contra a Brussel·les, i si redueix les competències catalanes.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ja prepara mobilitzacions socials i una batalla judicial contra l'excés d'extraccions d'aigua. En l'assemblea d'ahir al vespre, va anunciar la convocatòria d'una manifestació a les Terres de l'Ebre per aquest març. El seu líder, Manolo Tomàs, vaticina “lluita” al carrer i a Europa, ja que, a banda de la “lluita social“, duran la pervivència i defensa del Delta als tribunals europeus de justícia. Pel que fa a l'absència d'Arias Cañete en la presentació, Tomàs hi veu, simplement, “covardia”.

LES FRASES

Els cabals s'han definit aplicant criteris cientificotècnics i satisfan les necessitats del Delta
S. Sáenz de Santamaría
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN

LES XIFRES

Aquest pla és lesiu per a la conservació del riu i no impedeix
la regressió i la salinització
Santi Vila
CONSELLER DE TERRITORI
Es crea la reserva perquè es faci un pacte nacional de l'aigua amb propostes de transvasament
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PDE
3.220
hectòmetres cúbics
de cabal mínim reserva el Pla Hidrològic de l'Ebre a la desembocadura del Delta.
7.167
hectòmetres cúbics
de cabal mínim per al delta de l'Ebre sol·licitaven la Generalitat i la Plataforma de l'Ebre.

“No rotund” dels partits catalans

Els partits catalans van coincidir a rebutjar frontalment el pla de conques. El portaveu de Medi Ambient de CiU al Congrés, Martí Barberà, va considerar que suposa “un impacte ecològic molt greu que no el fa viable”. També el president d'ERC, Oriol Junqueras, va coincidir a catalogar el pla d'inviable, afirmant que “el govern espanyol fixa un cabal mínim de l'Ebre insostenible”. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va retreure a l'executiu espanyol que el pla s'hagi aprovat sense diàleg amb el territori i va afirmar que, un cop més, “el govern del PP torna a mostrar prepotència”. Les reaccions d'ICV van arribar a través de la diputada al Congrés, Laia Ortiz, que va informar que la formació ecosocialista portarà el pla a la Comissió Europea, perquè creuen que contradiu la directiva marc de l'aigua, va en contra del territori i s'ha fet sense cap mena de diàleg amb la resta de forces del Congrés.

Darrera actualització ( Dissabte, 1 de març del 2014 02:00 )