• 1 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • JUAN CARLOS MERINO Madrid

El Govern del PP renya el PSOE per no afegir-se al nou cop de porta a Mas

Rajoy alerta contra “la disgregació, la divisió o l’aixecament de fronteres” a Europa

SÁENZ DE SANTAMARÍA “No és sobrer que algunes coses bàsiques i essencials les deixem clares” EL MUR INFRANQUEJABLE “La Constitució atribueix la sobirania nacional al conjunt del poble espanyol”

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar ahir la seva compareixença a la Moncloa després del Consell de Ministres per ficar el dit a l’ull al secretari general del PSOE i cap de l’oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, com a cirereta final del debat sobre l’estat de la nació. El motiu del retret de Sáenz de Santamaría va ser l’abstenció del PSOE en la proposta de resolució del PP en defensa de la Constitució i de la unitat d’Espanya. La resolució es va aprovar dijous, en tot cas, gràcies a la majoria absolutíssima del PP al Congrés, però la vicepresidenta va subratllar que va trobar a faltar que l’altre gran partit espanyol, el PSOE, no fes de nou pinya per donar l’enèsim cop de porta al procés sobiranista de Catalunya abanderat per Artur Mas. “Ens hauria agradat que altres grups li haguessin donat suport”, va assegurar Sáenz de Santamaría. “Crec que no és sobrer que algunes coses bàsiques i essencials les deixem bastant clares”, va insistir.

El cert és que el PP es va quedar sol en aquesta proposta. El PSOE es va abstenir perquè Rubalcaba ja s’ha compromès que mai no tornarà a donar suport a cap iniciativa que no aporti res per a la resolució del conflicte amb Catalunya i només impliqui un altre “visca la Constitució!”. Ni tan sols UPyD no es va sumar aquesta vegada i també es va abstenir, ja que per Rosa Díez la proposta del PP era massa tímida i poc aguerrida. I la resta de la Cambra va votar-hi en contra. La vicepresidenta, en canvi, va assegurar que el Govern i el PP consideren que “és bo recordar que Espanya és un Estat democràtic de dret amb una Constitució que atribueix la sobirania nacional al conjunt del poble espanyol, l’únic que té capacitat de decidir sobre el seu propi futur, i que deixa ben clars els processos que no hi caben”. Sáenz de Santamaría va assenyalar, en tot cas, que si els socialistes no els han donat suport en aquesta ocasió, ja s’ho faran: “Correspon al PSOE explicar la seva posició”.

I això que el grup socialista ja es va afanyar a explicar-la el mateix dijous, després d’haver segellat la nit anterior un acord que no va resultar senzill de consensuar ja que alleuja el PSC però inquieta en altres federacions socialistes, singularment l’andalusa de Susana Díaz, precisament per la utilització política que en faria la dreta. Com ahir va fer Sáenz de Santamaría.

I el president del Govern, Mariano Rajoy, va aprofitar ahir una conferència sobre el futur d’Europa, organitzada a Madrid per l’Institut Berggruen, per tornar a defensar la unitat i la integració davant “la disgregació, la divisió o l’aixecament de fronteres”. El president Mariano Rajoy parlava d’Europa i de la importància de les eleccions europees del proper 25 de maig, perquè “les forces euroescèptiques, disgregadores i antieuropees estan a l’aguait per minar el nostre projecte comú i dinamitar-lo des de dins, perquè són incapaces de construir, i es dediquen només a alimentar la desconfiança”.

Però el mateix missatge encaixaria en la resposta del president del Govern espanyol al procés sobiranista de Catalunya. “Davant d’ells –va afegir Mariano Rajoy– hem de posar tot el nostre esforç a explicar aquesta realitat als ciutadans i implicar-los més. Jo avui des d’aquí m’hi comprometo”.

Segons l’opinió del cap de l’Executiu espanyol, en un altre missatge dirigit a Europa però que també tindria encaix en la seva percepció de la situació de Catalunya, “per garantir el creixement i l’ocupació hem de continuar avançant pel camí de la integració”.

Aquesta ofensiva del Govern central i del Partit Popular esgrimint la bandera de la Constitució espanyola, en tot cas, va ser precisament la que van témer alguns dels líders territorials i dirigents del PSOE quan Alfredo Pérez Rubalcaba va apostar per una reforma de la Carta Magna, en clau federal, com a única alternativa per intentar resoldre el conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya.

La solució federal ja és àmpliament compartida pel conjunt de la família socialista. No obstant això, la votació de dijous passat al Congrés dels Diputats va obligar els dirigents socialistes a tornar a sortir a la palestra per reiterar la seva defensa de la Carta Magna i evitar males interpretacions. “Quan el PSOE exigeix diàleg està defensant la Constitució; quan plantegem la seva reforma, l’estem defensant”, va esgrimir la portaveu del grup socialista, Soraya Rodríguez, per justificar l’abstenció dels socialistes en la proposta de resolució del PP, però també en les que CiU, ERC i ICV en van presentar cada un pel seu compte.

I per si algú tenia algun dubte, els socialistes també van rebutjar dijous sengles propostes de resolució d’Amaiur i del BNG a favor del dret d’autodeterminació. “El PSOE ja ha dit no al repte sobiranista; votarem no al referèndum d’autodeterminació, però no estem disposats a participar en el joc d’acumular nos per portar a Catalunya un greuge més”, va concloure Soraya Rodríguez.