El Punt Avui

La llei electoral catalana, pendent de Barcelona

Els partits treballen amb un document que constata que l'evolució demogràfica ha fet guanyar proporcionalitat a l'àrea barcelonina

Sospesen fer una aplicació esglaonada del nou model

02/03/14 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE / E.ANSOLA
La ponència de la llei electoral, en una reunió del març de l'any passat. No es preveu que es torni a reunir fins que s'avanci en l'acord Foto: JOSEP LOSADA.

Els partits mantenen aturada la ponència de la llei electoral, però la negociació avança en reunions multilaterals. Els grups tenen des d'aquesta mateixa setmana un nou document de cinc pàgines damunt la taula, al qual ha accedit aquest diari i en el qual es recullen les discrepàncies que mantenen sobre el model electoral, que se centren en la proporcionalitat de la circumscripció de Barcelona. Segons fonts de la negociació, aquest és un dels principals punts que compliquen l'entesa. CiU, ERC i ICV-EUiA mantenen la necessitat d'emprendre una reforma de mínims respecte al model actual si no aconsegueixen anar més enllà, tot i que el PSC és més reticent i és essencial per tirar-ho endavant. Això es podria limitar a l'actualització del cens en què es basa el sistema (l'actual parteix del cens del 1980), ja que, segons el document, fer-ho ja comportaria una millora de la proporcionalitat de Barcelona. Tal com va avançar aquest diari, també s'està debatent la proposta que hi hagi dos diputats més a la circumscripció de Barcelona, que passaria de 85 a 87 escons, de manera que l'hemicicle creixeria fins als 137. Una altra possibilitat que sospesen és que la llei prevegi que el nou model s'apliqui de manera esglaonada.

Els principals partits s'han conjurat perquè els dos terços requerits per aprovar la llei, pendent des del restabliment de la democràcia, no n'impedeixin aquest cop l'aprovació. Els grups pro consulta, a més, pretenen que tiri endavant perquè la regulació de la Sindicatura Electoral serà necessària per a la consulta del 9-N.

El nou text que estudien els grups fa una síntesi de les principals discrepàncies i aprofundeix en l'escull de la proporcionalitat. Quant als sistemes, constata que han debatut la introducció del doble vot (amb què una part del Parlament seria escollida directament, i hi hauria set o vuit circumscripcions) i el manteniment del vot únic, en un acostament a la proposta feta en l'informe dels experts del 2007. Els partits batallen perquè la reforma del sistema millori la proporcionalitat i alhora acosti l'elecció al ciutadà. En el transcurs de la negociació, els grups han analitzat simulacions sobre quins escons obtindrien si s'apliquessin diferents models en un altre informe avançat per El Punt Avui que demostrava que la repartició d'escons del 2012 no hauria variat substancialment si el sistema hagués estat un altre. Per això, els partits avancen ara en el vell escull de la proporcionalitat com a veritable moll de l'os de la llei.

El nou document argumenta que l'índex de proporcionalitat actual no és excessivament desequilibrat i fins i tot millora els d'altres països del món. Per exemple, en les mitjanes entre el 1977 i el 1997, Catalunya va estar en el 95,2, per sobre d'estats com ara Israel (94,3), Finlàndia (93,5), Portugal (93,4) i Suïssa (93,2). D'altra banda, el creixement de població de Tarragona i Girona “ha fet que el desequilibri respecte a Barcelona sigui inferior 34 anys després”. Dit d'una altra manera, la demografia ha jugat a favor de la proporcionalitat. Si respecte al cens del 1980, Barcelona pesava un 78%, respecte al cens del 2012 el percentatge va baixar fins al 75%. Tarragona va passar del 9% al 10%; Girona, del 8% al 9%, i només Lleida es va mantenir igual, en el 6%.

LES CLAUS

Quan tothom ha de cedir una mica

E.A. / O.A-E
L'hemicicle durant el ple del Parlament de dimecresFoto: QUIM PUIG.

La necessitat de tenir el vistiplau de dos terços del Parlament ha impossibilitat fins ara l'aprovació d'una llei electoral catalana. Catalunya es regeix per la llei espanyola com a conseqüència de tres dècades de desacords per la representativitat del territori per dos grups de partits: CiU i ERC, amb electors repartits per totes les circumscripcions, i el PSC i ICV-EUiA, forts a Barcelona i que reivindicaven més proporcionalitat.

Nova realitat

Durant aquest temps, però, la realitat electoral ha canviat notablement, més encara davant de la sacsejada del procés sobiranista, i ha dispersat els interessos dels vells blocs.

Més partits en joc

CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA admeten que tots hauran de cedir lleugerament per arribar a un acord, que seria històric, de manera que les cessions siguin proporcionades, sense que ningú hi perdi ni hi guanyi excessivament. La CUP i el PP també participen en les converses multilaterals. Els populars, no obstant això, són escèptics amb l'elaboració de la llei i consideren que la resta de partits malden per no quedar com a culpables del desacord.

Darrera actualització ( Diumenge, 2 de març del 2014 02:00 )