El Punt Avui

El passat estèril de la via del 150.2

El Parlament ha aprovat tres cops més aquesta fórmula sense resultats

El 2003 CiU, PSC, ERC i ICV hi van apel·lar per convocar referèndums

03/03/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Ple en què Jordi Pujol s'acomiadava del Parlament i s'aprovava la via 150.2 per reclamar el referèndum
Només existeix un precedent de l'actual tràmit, de l'any 2003

El focus polític del procés sobiranista que viu Catalunya està centrat en la convocatòria d'una consulta que va arrencar el 16 de gener passat amb l'aprovació en el Parlament del mecanisme jurídic amb què se sol·licita aquest exercici a l'Estat espanyol. És el que popularment es coneix com la via 150.2, l'article de la Constitució que preveu el traspàs de competències que ara són pròpies de l'Estat, en aquest cas l'autorització i convocatòria de referèndums, a les comunitats autònomes.

Tanmateix, no és la primera vegada que aquesta fórmula ha estat debatuda i aprovada en la cambra catalana. La repercussió actual que té als mitjans i entre el món polític dista molt, però, del tractament que se li va dispensar en processos anteriors, concretament en les tres ocasions que, el 2003, es va debatre i aprovar en sessió plenària aquesta via per sol·licitar el traspàs de competències. Tan sols en una la matèria que es reclamava era el referèndum, mentre que les dues restants feien referència als serveis meteorològics i als tràmits notarials. Les dues últimes van caure en sac foradat, no van prosperar i mai van arribar a ser traslladades al Congrés dels Diputats per al seu debat tot i haver estat aprovades al Parlament.

Les competències notarials van ser retirades el 2008, mentre que la cessió de les estacions meteorològiques s'ha intentat aconseguir mitjançament convenis amb el govern espanyol de torn. No en va, un dels temes encara pendents és el traspàs de l'estació situada al turó de l'Home, al Montseny. Aquesta petició configura, des de llavors, i de forma recurrent, l'ordre del dia de la comissió bilateral entre Estat i Generalitat, que, d'altra banda, no es convoca des de fa tres anys. La presidència d'aquest òrgan recau enguany en la vicepresidència de la Generalitat, encapçalada per Joana Ortega. La comissió, però, ha entrat en punt mort ja que mentre l'executiu català reclama incloure la consulta en el contingut de la trobada amb l'Estat, el president Mariano Rajoy es nega rotundament a abordar aquest tema.

Per aquest motiu, l'executiu català i els grups parlamentaris que donen suport a la consulta han optat per reclamar la petició al Congrés dels Diputats per mitjà d'un tràmit que s'emmiralla gairebé a la perfecció amb el de 1999. Llavors, es va trigar quatre anys a traslladar-ho al ple dels diputats de la cambra catalana; l'actual, en canvi, només s'ha fet esperar un mes. La proposta del 2003 va arribar al Congrés el 2006 però es va rebutjar sense ni tan sols debatre-la.

L'últim ple de Pujol

Va ser de la mà d'ERC que el 1999 la iniciativa va entrar a la cambra catalana. Es tractava, tal com ara, d'aprovar que el Parlament sol·licités a l'Estat, per la via 150.2, el traspàs de la competència per convocar i celebrar des de la Generalitat referèndums. La presa en consideració d'aquesta petició no es va fer fins al 2002 i finalment es va aprovar el 2003, concretament el 26 de juny, una data que passarà a la història no perquè s'aprovés la proposició de llei, sinó perquè era la mateixa sessió plenària amb què els diputats acomiadaven a qui havia estat president de la Generalitat durant 23 anys. Jordi Pujol abandonava l'hemicicle de la cambra catalana el mateix dia que s'aprovava amb els vots de tots els grups parlamentaris, excepte del PP, la sol·licitud a Madrid. L'endemà en els mitjans de premsa i en les tertúlies va regnar el silenci.

L'encarregat de defensar-la va ser el diputat republicà Joan Ridao, que va fer una defensa del referèndum com a “instrument democràtic d'expressió de la voluntat popular”. El resultat de la votació va superar el sostre de dos terços de diputats necessaris per tirar endavant grans projectes.

LES XIFRES

117
Vots
a favor va obtenir la proposta per demanar a Madrid, per la via del 150.2, la competència per autoritzar i convocar referèndums
4
anys
va trigar la proposta a ser debatuda en el ple des que ERC la va presentar el desembre del 1999. Al Congrés va arribar el 2006
12
vots
en contra, del PP van configurar la votació en el ple celebrat els dies 25 i 26 de juny del 2003. No es va produir cap abstenció

El PSC hi va votar a favor per millorar l'autogovern

El referèndum com a “instrument per fer més visible i més efectiu l'autogovern”. La definició correspon a l'exdiputat del PSC-Ciutadans del Canvi Josep Maria Vallès, durant la seva intervenció, en el ple del 2003, per defensar el vot favorable dels socialistes a la proposició de llei que reclamava a l'Estat el traspàs de competències per la via 150.2. La defensa del punt havia anat a càrrec del diputat republicà Joan Ridao, després del qual van refermar posicions favorables al referèndum els llavors diputats Rafael Ribó (ICV) i Jaume Camps (CiU). La parlamentària Dolors Nadal (PP) es va oposar amb els mateixos arguments que els populars esgrimeixen avui. “No té fonament constitucional”, va reiterar la diputada. Durant el debat la sobirania de Catalunya va tornar a centrar l'eix central de les intervencions. “El que no es pot fer és passar bou per bèstia grossa. El que s'esta plantejant és un canvi en el concepte de sobirania que estableix la Constitució”, apuntava Nadal, tal com es pot llegir en el diari de sessions del Parlament. Ribó, que anunciava el “vot entusiàstic” d'ICV a la proposta, reclamava que el poder de convocatòria de referèndum es fes extensible als ens locals. D'altra banda, el convergent Camps retreia a Nadal “el concepte encotillat de sobirania nacional” al qual minuts abans s'havia referit la popular. En el debat de fa onze anys també es van fer referències a l'immobilisme del PP, del PSOE i del govern d'Aznar. “Però, vaja, això ja no ens toca a nosaltres”, finalitzava un Ribó resignat.

Darrera actualització ( Dilluns, 3 de març del 2014 02:00 )