El Punt Avui

Economistes veuen “viable i urgent” un estat català

Un manifest del Cercle Català de Negocis i la sectorial econòmica de l'ANC defensa la necessitat de la independència

El document pretén constatar el suport d'aquest sector al procés sobiranista

04/03/14 02:00 BARCELONA - ADRIÀ GRATACÓS
Albert Pont i David Ros, ahir en la roda de premsa abans de la presentació del manifest Foto: J.R. T. / ACN.

Un estat català independent no només seria viable, sinó que també és necessari i urgent. Així ho creu la sectorial d'Economia de l'Assemblea Nacional Catalana i el Cercle Català de Negocis, que, ahir a la tarda, van presentar, a la Borsa de Barcelona, elManifest dels professionals de l'economia de Catalunya, redactat per professionals i acadèmics del sector. El manifest va adreçat als professionals de l'economia catalana i vol constatar el suport d'aquest àmbit al procés. Segons el document, Catalunya rep un tracte discriminatori per part d'Espanya i la creació d'un estat català podria resoldre problemes econòmics estructurals. Els experts asseguren que el Principat disposa de recursos suficients per superar-los.

Durant la presentació del manifest, el coordinador de la sectorial d'economia de l'ANC, David Ros, va remarcar la falta de poder de decisió en aspectes econòmics que afecta Catalunya. “Sempre ens fixem en el dèficit fiscal que té Catalunya, però també s'ha de tenir en compte l'efecte poder de decisió, que pot ser tan o més important”, va afirmar. En la conferència també va participar el president del CCN, Albert Pont. Creu que “la vinculació de Catalunya a Espanya està perpetuant desigualtats socials”.

LES FRASES

Catalunya viu una situació econòmica i social greu, però
tenim els recursos
per superar-la
David Ros
COORDINADOR DE LA SECTORIAL D'ECONOMIA DE L'ANC
La vinculació amb Espanya comporta desigualtats socials que amb un estat propi podríem canviar
Albert Pont
PRESIDENT DEL CCN

Viable amb reconeixement o sense

El manifest de l'ANC i el CCN constata que la transició cap a l'estat propi “ha de tenir lloc necessàriament en un marc tutelat per la Unió Europea” a causa d'interessos mutus i, per tant, veu “poc realista” que la negació de l'Estat espanyol pogués comportar costos econòmics per al nou estat català. Durant la conferència, el president del CCN, Albert Pont, va arribar a afirmar que, econòmicament, seria millor que Espanya no reconegués l'estat català. “Si Espanya no ens reconeix, haurà de seguir vetllant pels tractats internacionals vigents a Catalunya i haurà de pagar els 1.500 milions d'euros que el Principat aporta a Europa anualment. A més, hauria d'assumir tot el deute”, va afirmar. Tanmateix, els ponents es van mostrar convençuts que la transició s'haurà de fer de manera pactada.

Darrera actualització ( Dimarts, 4 de març del 2014 02:00 )