El Punt Avui

ESCÒCIA
COMPTE ENRERE

Salmond: “Escòcia no serà mai estrangera”

El cap de govern escocès modifica lleugerament la seva retòrica davant les negatives de Londres des de principis d'any i invoca “l'oportunitat” que tenen a les seves mans els escocesos

“Heu d'aconseguir un procés acordat”, recomana, dirigint-se al sobiranisme català

05/03/14 02:00 LONDRES - QUIM ARANDA
David Cameron, primer ministre britànic, en una missa per l'expresident sud-africà, Nelson Mandela, ahir Foto: REUTERS.
Els indecisos sembleninclinar-se pel no després de la negativa de Londres a compartir la lliura

David continua en pugna amb Goliat. O, el que és pràcticament el mateix, el primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, i el seu govern autònom continuen batent-se amb la poderosíssima maquinària de l'administració britànica, amb seu a Whitehall. I quan falten ja poc menys de 200 dies per al referèndum, Salmond sembla haver modificat lleugerament la retòrica del seu discurs, davant la paret de pedra picada i les diferents negatives amb què s'ha trobat a Londres des de principis d'any.

Ahir, mentre el primer oferia una conferència al vespre, al centre de Londres, per explicar, una vegada més, que la independència no necessàriament suposa cap “ruptura”, i encara menys una de traumàtica, el ministre per a Escòcia de l'executiu de Cameron, el liberaldemòcrata Alistair Carmichael, tornava a carregar les tintes davant la premsa internacional acreditada al Regne Unit sobre què suposaria un vot afirmatiu dels escocesos el 18 de setembre. Bàsicament, la pèrdua de la lliura esterlina com a moneda, la sortida de la Unió Europea i, entre altres mals majors, el trasllat a Anglaterra, o a altres parts del restant Regne Unit, de nombroses empreses que ara tenen la seu central a Escòcia, però que no hi romandrien en cas de secessió.

El debat escocès, doncs, si més no des de la perspectiva unionista, continua gravitant al voltant del que apareix com la qüestió clau, l'econòmica, en especial des que fa tres setmanes el ministre d'Economia britànic, el conservador George Osborne, va assegurar en una conferència a Edimburg que Londres mai no compartirà la seva moneda amb l'Escòcia independent tal com preveia en el llibre blanc del seu projecte independentista el Partit Nacional Escocès (SNP). “Un dels punts més importants del pla independentista, compartir la moneda, s'ha demostrat irrealitzable. Senzillament, això no passarà”, va garantir Carmichael.

Hores després, però, en la compareixença de Salmond, organitzada per la revista d'esquerres New Statesman, el primer ministre escocès es va tornar a referir a “l'interès comú”, tant per Escòcia com pel Regne Unit a l'hora de compartir la moneda. Però, alhora, va fer una emotiva crida al cor dels escocesos a favor del sí, assegurant que es tracta d'“una oportunitat” única. “Diguem que és l'hora d'Escòcia, perquè en aquest moment [el dia del referèndum] i des d'aleshores, el futur d'Escòcia estarà en mans d'Escòcia.” Una Escòcia que no trencaria vincles amb la resta del Regne Unit, una “Escòcia que no serà mai estrangera” per a les altres nacions, Anglaterra, Irlanda del Nord i Gal·les. “Compartim llaços de família i d'amistat, d'intercanvis i de comerç, història i cultura, que mai han depès d'un Parlament aquí, a Westminster, i que perduraran i floriran molt després de la independència.”

Consell a Catalunya

En la conferència, i contestant una pregunta, Salmond va enviar una recomanació al procés sobiranista català. “Heu d'aconseguir un procés acordat”, va indicar el primer ministre escocès, que, tot i no voler fer cap comentari “sobre les aspiracions de Catalunya”, sí que va admetre que l'exemple d'Escòcia pot ser “una lliçó vàlida”.

Salmond també va tenir dures paraules per al primer ministre britànic, David Cameron, i per al seu ministre d'Economia. Del primer, en va dir que els va “bombardejar amb amor des de la distància”, en referència a la súplica que havia fet Cameron a Londres, a principis de febrer, en demanar als escocesos que es quedessin a la Unió, mentre que del segon va assegurar que els va “bombardejar a boca de canó”, en anunciar, dies després, que Londres no compartiria la lliura.

I Carmichael, al seu torn, refusava les acusacions d'assetjament que aquest fet ha aixecat a les files independentistes. “La lliura és la teva moneda si formes part del Regne Unit. Si no hi ets, no la pots utilitzar.” En termes semblants es va expressar sobre la Unió Europea: “La Unió ho és d'estats. I l'estat que en forma part és el Regne Unit. Si te'n vas, surts de la Unió i, com va dir el president de la Comissió, Barroso, necessites demanar-hi l'adhesió de nou.” El ministre afirma que “no es realista” que Escòcia pugui negociar el reingrés en divuit mesos com diu el llibre blanc de l'SNP.

La dura estratègia del govern britànic i els anuncis de diferents companyies financeres, com ara Standard Life i British Petroleum, que preparen plans de contingència en cas d'independència, sembla haver donat resultat. Una enquesta feta pública abans-d'ahir per la televisió d'Escòcia (STV) mostrava que la distància entre el no (57 punts) i el sí (32 punts) sembla gairebé un món sencer. El factor decisiu seria el parer dels indecisos.

Darrera actualització ( Dimecres, 5 de març del 2014 02:00 )