• 6 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • SALVADOR ENGUIX València

El Govern de Fabra tanca una línia de valencià en una escola

La Conselleria d’Educació de la Generalitat valenciana ha donat el termini d’un mes perquè l’escola Pare Català de València canviï una de les seves línies d’ensenyament en valencià al castellà. La raó té el seu origen en la protesta de quatre pares que volen escolaritzar els seus fills en castellà en un centre en el qual tot l’ensenyament de les seves tres unitats és en valencià. Escola Valenciana, col·lectiu d’àmbit autonòmic en defensa de l’ensenyament en valencià, va denunciar ahir que la decisió de la conselleria s’ha adoptat contra la voluntat del 95% de la resta dels pares, que volen continuar tenint la seva línia en valencià.

L’escola, ubicada al barri de Benimaclet, havia aconseguit per a aquest curs obrir una nova unitat en valencià després d’una consulta prèvia amb els pares, amb una opció majoritària de famílies que demanen ensenyament en valencià en primera opció durant el període d’admissió. Els pares denunciants al·leguen que no estaven informats del canvi de programa en valencià abans del període de matriculació malgrat que la resta de pares afirma que van ser “degudament informats en dues reunions, una organitzada abans del període de sol·licitud d’admissió i una altra amb les famílies que havien obtingut plaça en el centre.

Dues famílies van interposar el passat 14 de juny un recurs a la Conselleria d’Educació en què demanen l’anul·lació del procediment de canvi de programa lingüístic que va preparar el centre i pel qual s’obria una tercera línia en valencià. Escola Valenciana rebat l’argument d’aquestes famílies i considera que quan van matricular els seus fills ja sabien quin seria el programa lingüístic del centre, ja que al juliol ja havia estat aprovada la tercera línia en valencià, cosa que va passar el 20 de maig. Aquest col·lectiu denuncia també que des de la conselleria “s’ha animat als pares a presentar recurs” contra el valencià per forçar el canvi a una unitat en castellà.

Des d’Educació s’afirma que el canvi de programa es va autoritzar una vegada conclòs el període de sol·licitud d’admissió als centres, per la qual cosa dóna raó als pares. A més, s’afegeix que hi ha un contenciós administratiu que obliga la conselleria a adoptar aquesta decisió. Malgrat això, Educació va assenyalar ahir que, “davant la petició de pares d’alumnes escolaritzats en el centre”, estudiarà les diferents opcions legals que permetin que tots els alumnes puguin estudiar en la llengua elegida i, per tant, cap alumne no es vegi afectat pels canvis de programa lingüístics, tampoc els de valencià.