El Punt Avui

Els crítics del PSC denuncien l'arbitrarietat de la direcció

Elena, Geli i Ventura esgrimeixen que el desacatament de Chacón i l'última votació dels socialistes a Madrid no van ser castigats

Demanen que s'arxivi el cas i s'obri un debat polític

06/03/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Núria Ventura, Marina Geli i Joan Ignasi Elena, durant l'últim ple al Parlament, quan van ser reubicats a l'última de les files que ocupa el PSC Foto: O.D. / ARXIU.
Notícies de ...

Els tres diputats crítics amb la direcció del PSC, que van trencar la disciplina de vot al Parlament quan es va demanar la transferència de la competència per celebrar referèndums, han apel·lat als antecedents del partit, al programa electoral i a les anteriors votacions dels socialistes a Madrid en el seu escrit d'al·legacions presentat a la comissió de garanties del partit. Ahir mateix van afegir una addenda al document en què també es denuncia l'última votació al Congrés dels Diputats en què el grup del PSC es va abstenir en la votació i no va acatar, per tant, el dictamen del consell nacional del partit en què es va aprovar votar negativament en tot allò que fes referència a una consulta no negociada ni acordada amb el govern espanyol, tal com la direcció encapçalada pel primer secretari, Pere Navarro, va recriminar als diputats Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura quan van trencar la disciplina de vot.

En total són set els motius que els tres parlamentaris argumenten en l'escrit d'al·legacions per demanar a la direcció del partit que “arxivi” l'expedient i “deixi sense efecte les mesures cautelars” adoptades contra els tres diputats tant pel que fa als òrgans del partit –en aquest cas formen part de l'executiva a la qual no assisteixen– com al grup parlamentari. També sol·liciten que l'expedient es resolgui amb “la màxima celeritat atès l'extraordinari greuge sense precedents” d'aquestes mesures.

L'escrit d'al·legacions va ser lliurat a la comissió el dia 10 de febrer, però encara no hi ha data perquè la comissió n'anunciï la resolució. Abans, però, la comissió presentarà la deliberació que afecta el també membre de l'executiva Fabián Mohedano després de l'expedient que li van obrir per haver assistit a un acte d'ERC. Mohedano també va fer públiques ahir les al·legacions presentades en la seva defensa. “Considero que escoltar, dialogar, confrontar idees i arguments no pot considerar-se una promoció de cap altre partit”, assenyala en el text.

Sense mediació

En l'escrit lliurat a la comissió de garanties els tres diputats es mostren favorables a participar en un acte de conciliació que, segons asseguren, els va oferir l'instructor i el president de la comissió, segons consta en l'escrit presentat. Tanmateix, ahir fonts de la direcció van assegurar que la comissió de garanties no pot intercedir en un conflicte obert i que el seu paper se circumscriu a “preservar els interessos de l'ideari del partit”, assenyalen. “No existeix cap mediació”, hi va afegir les mateixes fonts. A hores d'ara s'espera que la comissió presenti el resultat de la deliberació, i de moment la direcció descarta obrir cap altre debat polític fins que no se solucioni la sanció i el càstig que s'aplicarà als quatre díscols. Aquests crítics ja han demanat un “debat polític profund propi d'un partit plural que té vocació de ser majoritari, catalanista i socialista pels mateixos motius. En cas contrari, no és el PSC”, s'assevera en el text.

Un instructor qüestionat

I mentre no es resolgui el cas van sorgint més polèmiques a l'entorn de l'enfrontament entre els crítics i la direcció després que ahir també es conegués que l'instructor del cas i membre de la comissió de garanties és Josep Ayuso, que la setmana passada va participar en el procés de primàries a Sabadell per escollir el candidat a l'alcaldia. Ayuso va guanyar la candidatura.

Comín deixa el PSC

Mentrestant, la pressió sobre el PSC arran del debat sobiranista no cessa. En l'enfrontament entre crítics i direcció i al fixatge d'ERC de l'exconseller socialista Ernest Maragall, ara a Nova Esquerra Catalana, es va afegir ahir un nou episodi protagonitzat per l'exdiputat Toni Comín, que va anunciar que deixa la militància al PSC. El mateix motiu que van al·legar els crítics per trencar la disciplina de vot ha estat la raó principal que ahir va esgrimir Comín per estripar el carnet. “Considero greu que un partit voti contra el seu programa electoral”, diu qui també podria formar part de la llista a les europees d'ERC.

LA FRASE

ERC ara està
de moda, veurem quant dura
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT

Lucena: “Catalunya estaria millor sense el procés”

El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va ser ahir el convidat dels dinars que la Cambra de Comerç organitza a la Llotja de Barcelona. Tot i que la seva intervenció es va cenyir a aspectes econòmics, en el col·loqui posterior, i a preguntes dels assistents, el diputat va assegurar que, pel que fa a indicadors econòmics del país, creu que “Catalunya estaria millor sense el procés sobiranista”. “No ho puc demostrar, però és la impressió que tinc”, hi va afegir quan se li va preguntar per la raó que Catalunya no resultés castigada pel procés o que fins i tot pugui ser líder en diversos sectors econòmics. Lucena també va ser preguntat per la situació dels diputats crítics, i va certificar que el partit “no modificarà la decisió fins que es pronunciï la comissió de garanties. “Es pot matisar, però en allò essencial continuarà igual”, va assegurar. Lucena també va restar importància a la marxa de l'exdiputat Toni Comín “Si creuen que la independència és la millor opció, és normal que s'acostin a ERC”, va assenyalar.

Darrera actualització ( Dijous, 6 de març del 2014 02:00 )