El Punt Avui

El govern català veu “no legítim” el referèndum

Opina que no hi ha condicions perquè es pugui celebrar lliurement

Marca distàncies amb el cas de Catalunya

07/03/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Van Rompuy, amb el primer ministre d'Ucraïna Iatseniuk, ahir a Brussel·les Foto: G. GOBET / AFP.

El govern català considera que el referèndum convocat a Crimea per al 16 de març és “no legítim” i, per tant, “no hi dóna suport”. Fonts del govern català van raonar ahir al vespre per què s'oposa a concedir legitimitat a aquest referèndum: ha estat “promogut per unes autoritats il·legals”, a la regió no hi ha condicions perquè es pugui desenvolupar “lliurement i democràticament” i, evidentment, hi ha “coaccions a la ciutadania”, perquè hi ha tropes estrangeres i paramilitars que patrullen a les principals ciutats de la regió.

El govern català va manifestar que el referèndum d'autodeterminació de Crimea va ser promogut per “un primer ministre regional” que es va imposar en el poder “il·legalment, deposant l'anterior primer ministre a través d'un cop d'estat”.

La Generalitat també remarca que la seva opinió coincideix del tot amb l'expressada pel Consell Europeu i pels Estats Units, “que han expressat el seu rebuig” al referèndum. “És lògic i normal –insisteixen les fonts del govern–, perquè no es donen condicions de cap tipus perquè es pugui desenvolupar democràticament i lliurement.”

Diferències

En aquest punt, el govern català ha volgut posar de manifest les diferències entre el cas de Crimea i el de Catalunya.

“La consulta a Catalunya –apunten fonts del govern– és fruit d'un procés totalment democràtic.” Efectivament, la consulta que es convocarà a Catalunya el 9 de novembre no és contrària a la Constitució Espanyola, ja que és avalada per l'article 122 d'una llei orgànica espanyola, l'Estatut d'Autonomia, que dóna la competència exclusiva a la Generalitat per convocar consultes no referendàries i, per tant, no vinculants.

En canvi, segons explica el govern, el referèndum que han convocat les autoritats “il·legals” de Crimea és contrari a la Constitució d'aquest territori perquè “és vinculant” i “en cap cas pot desenvolupar-se en plenes condicions d'acord amb la pràctica i el dret internacional”.

Les fonts del govern català consideren que els governs occidentals hi han reaccionat en contra perquè al darrere de la crisi hi ha un intent de Rússia d'alterar l'equilibri geoestratègic d'Ucraïna.

La intervenció d'una potència estrangera “naturalment tampoc es dóna en el procés de Catalunya, que només s'entén dins d'una lògica estrictament democràtica, pacífica i legal que no és contrària a la legalitat internacional”, remarquen les fonts.

Darrera actualització ( Divendres, 7 de març del 2014 02:00 )