El Punt Avui

Els crítics es conjuren per sumar i la direcció no es mou

Els sectors més sobiranistes del PSC enllesteixen un full de ruta per accelerar i fer visible la seva opció dins el partit

La direcció se centra en les primàries de Barcelona i en les eleccions europees

07/03/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Els socialistes Elena i Del Rio d'Avancem amb Geli i Ros d'Agrupament el mes de novembre moments abans de reunir-se amb la direcció Foto: ANDREU PUIG.

Nou pas dels corrents crítics del PSC per fer valer les seves posicions més sobiranistes. Dimecres al vespre es van reunir a Sants per enllestir un full de ruta o “itinerari de confiança”, com el descriu un dels assistents, per constituir-se com a moviment, per ara dins del PSC, que vol posar l'accent en l'emancipació de Catalunya i allunyar-se dels postulats del PSOE, als quals consideren que està massa lligada la direcció del partit.

Aquesta conjura dels crítics es visualitzarà en un acte el 21 de març a Barcelona, tal com van acordar en la trobada. Però no serà pas l'ultim, sinó més aviat el tret de sortida del full de ruta que ja va avançar aquest diari al febrer.

A la reunió de dimecres van assistir els exconsellers Montserrat Tura i Antoni Castells, els tres diputats crítics sancionats per la direcció després de trencar la disciplina de vot, membres de l'executiva del partit, i l'eurodiputat Raimon Obiols, entre d'altres. A més dels corrents ja coneguts, com ara Agrupament Socialista i Avancem, també es treballa per integrar tota aquella gent del territori que reclama un gir més sobiranista a la direcció del PSC.

La reunió es va fer el mateix dia que es va saber que finalment Antoni Comín, que fins llavors havia participat en les múltiples reunions dels sectors crítics del PSC reclamant unitat, optava per acostar-se a ERC. Una decisió que dimecres va caure com una “galleda d'aigua freda” entre els que fins llavors havien estat els seus companys de viatge, segons admetien ahir fonts dels crítics.

I és que ara per ara els crítics reiteren que no es tracta d'anar contra ningú ni de crear aliances electorals, sinó que l'objectiu és fer valer les arrels catalanistes del PSC que encara defensen molts socialistes que avui se senten “orfes” de partit. Els crítics també admeten que no agrada gens la situació a la qual la direcció ha sotmès els diputats que van trencar la disciplina de vot i encara més quan no s'albira un final ràpid al conflicte que els díscols reclamen.

Aquesta situació, però, no sembla amoïnar gaire la direcció, que es manté ferma a l'hora de defensar un model federal i no mostra senyals de voler una solució ràpida al conflicte. Contràriament a això, fonts de l'aparell assenyalen que ara estan centrats en el procés de primàries i en les eleccions europees.

Comín no anirà a Europa amb ERC

L'exdiputat de Ciutadans pel Canvi, Antoni Comín, va anunciar ahir a TV3 que, finalment, no anirà a les llistes d'ERC a les eleccions europees, si bé manté el seu acostament al partit republicà. De fet, un dels membres de la seva recent creada associació, Socialisme, Catalunya i Llibertat, sí que s'incorporarà a la llista. Tot i la renúncia, Comín mantindrà la col·laboració amb la formació d'Oriol Junqueras, amb qui farà pròximament una conferència. Comín va anunciar la seva baixa del PSC.

Darrera actualització ( Divendres, 7 de març del 2014 02:00 )