El Punt Avui

Independentisme fora de l'armari

La sectorial de gais i lesbianes de l'ANC es proposa portar el sobiranisme al sector homosexual i catalanitzar l'ambient

Lluitaran perquè els drets del col·lectiu estiguin garantits en el nou estat

08/03/14 00:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ
L'estelada, present en la desfilada de l'orgull gai a Barcelona Foto: ARXIU.

Sortir de l'armari és un concepte que en el món homosexual s'aplica quan algú públicament reconeix la seva condició sexual. En els últims temps molta gent ha fet el mateix, però pel que fa al sobiranisme, i ha reconegut obertament les seves idees independentistes. Quan es combinen les dues coses, neix la sectorial de l'ANC de gais i lesbianes per la independència. Un espai que persegueix dos objectius bàsics. D'una banda, difondre el missatge independentista entre el col·lectiu homosexual i aconseguir la catalanització de l'ambient, tradicionalment molt castellanitzat. L'altre objectiu és l'invers: garantir els drets del col·lectiu en un estat independent.

Esteve Berga i Alegre, responsable de la sectorial, explica que l'activitat es gestiona bàsicament a través de xarxes socials, però també es fan reunions presencials a través de les quals es van definint les activitats. En aquest sentit, s'ha decidit participar en el màxim nombre d'actes que es facin, sobretot a Barcelona, coincidint amb el calendari més tradicional del col·lectiu, el mes de juny. Així, seran presents tant en els actes organitzats per la Comissió Unitària com en els del Pride. Actualment hi ha uns 120 associats a la sectorial i un nombre molt més alt a les xarxes socials.

“Tradicionalment, en locals o activitats que es fan dins del col·lectiu, el castellà és l'idioma vehicular, tot i que el català és per a la majoria la llengua materna. Això passa sobretot en poblacions com ara Barcelona o Sitges, i queda molta feina per fer”, explica Berga.

El responsable de la sectorial assegura que una de les feines bàsiques serà que en el nou estat català es garanteixin els drets del col·lectiu gai i lèsbic. En aquest sentit, és molt crític amb el govern del PP a l'Estat, que considera que ha estat involutiu. “La independència és l'oportunitat de fer un pas endavant respecte dels drets socials LGTB, ja que la societat catalana és més moderna i està a l'avantguarda de les aspiracions socials LGTB”, assegura. Posa com a exemples d'aquesta involució la llei de l'avortament promoguda per l'executiu del PP o la reserva de la inseminació artificial a “parelles estèrils” –que afecta els drets de les lesbianes–. Un dels temors que expressa, en aquesta qüestió, és que el govern de Mariano Rajoy posi en perill la llei de matrimonis homosexuals aprovada pel PSOE.

Darrera actualització ( Dissabte, 8 de març del 2014 00:00 )