El Punt Avui

Mas veu “difícil” que hi hagi plebiscitàries el 9-N si l'Estat veta la consulta

Admet que no és partidari de substituir una votació per una altra com a alternativa

Avisa les forces pro consulta que han d'aparcar el “partidisme”

08/03/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Artur Mas al pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat Foto: JOSEP LOSADA.

Artur Mas va admetre ahir que “difícilment” hi haurà eleccions plebiscitàries el 9-N en cas que l'Estat impossibiliti la consulta. El president de la Generalitat no és partidari de substituir una votació per una altra. No obstant això, en una entrevista a RAC1 també va reiterar que no ho decidirà sol, malgrat que en tingui la potestat legal: consensuarà la decisió amb els partits pro consulta. Encara més, va advertir que l'alternativa al referèndum “pot ser un avenç electoral o no”. El president va evitar aprofundir sobre els escenaris alternatius al referèndum en un moment en què dins de CiU es valoren múltiples hipòtesis, que inclouen des de l'entrada temporal d'ERC a l'executiu fins a un avançament tècnic de només uns mesos de la cita electoral del 2016 si Mas té garantida l'estabilitat parlamentària, en espera d'un possible canvi a La Moncloa després de les espanyoles del 2015. “No està decidit ni de bon tros”, va assegurar. En canvi, va reiterar que, sigui com sigui, ell signarà el decret de convocatòria del 9-N d'acord amb el termini que estableixi la futura llei de consultes, si Madrid no tolera un referèndum. Aquest formalisme jurídic, que convertiria Mas en el primer president que convoca una consulta sobre la independència, es podria executar allargant l'aprovació de la norma fins al setembre, com preveuen CiU i ERC, i esquivant els terminis de les impugnacions al Tribunal Constitucional per possibilitar, almenys, l'aprovació del decret, malgrat la bel·ligerància regnant a La Moncloa.

Quant al diàleg amb Mariano Rajoy, trencat després del pacte català sobre la data i la pregunta de la consulta, Mas va confirmar que li ha fet arribar indirectament diversos missatges per reunir-s'hi sense èxit. “Dos no poden reunir-se si un no vol”, va constatar. La resposta del govern espanyol, segons Mas, és que “ara per ara no cal”. El president espanyol ja va advertir que no es trobaria amb Mas per parlar de la consulta, i el president de la Generalitat manté que esquivar el “gran tema” no tindria sentit: “Seria una reunió entre zombies.”

Mas també va evitar posar el dit a la nafra del fracàs de les negociacions amb ERC per a una candidatura sobiranista unitària a les europees. “Em mossego la llengua”, va dir. Ara bé, sense voler “renyar ningú”, va advertir que els partits no poden actuar amb el tradicional “codi mental o partidista”. Sosté que, arribats a aquest punt, han d'arriscar “tots una mica”, inclosa CiU, i per tant defugir l'“obsessió estètica” i la “mirada curta”.

“Crimea i Catalunya, res a veure”

El govern rebutja tota comparació entre Crimea i Catalunya. Mentre que Soraya Sáenz de Santamaría, salvant les distàncies, alerta que el dret internacional pel que fa a referèndums és igual per a tothom, la Generalitat evita qualsevol símil. Artur Mas va assenyalar que la distància entre Catalunya i Crimea és tan gran com la que hi ha entre Espanya, que rebutja la consulta a Catalunya, i el Regne Unit, que permet que Escòcia pugui decidir el seu futur polític a les urnes. Respecte a Crimea, el president va recordar que no hi ha “un govern legitimat per les urnes”, la reivindicació té lloc en un context de “molta coacció” perquè “es passegen paramilitars pels carrers”. En resum, com que no hi ha “un clar escenari de democràcia i llibertat”, Mas refusa les comparacions que sí que va indicar ahir la vicepresidenta espanyola.

Darrera actualització ( Dissabte, 8 de març del 2014 02:00 )