El Punt Avui

Rajoy demana a la dreta europea ajuda contra l'independentisme

Reclama que es defensi “la integritat dels estats nacionals”

Els populars elegeixen Juncker candidat a presidir la Comissió

Incident menor en l'avió en què viatjava el president espanyol

08/03/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA
Bono , el cantant d'U2, va ser l'estrella convidada ahir al Congrés de la dreta europea celebrat a Berín Foto: REUTERS.

Juncker contra Schulz. Els populars europeus van elegir finalment ahir candidat a presidir la Comissió Europea l'exprimer ministre de Luxemburg Jean-Claude Juncker, que s'haurà d'enfrontar amb el socialista alemany Martin Schulz, favorit en els sondejos. Mariano Rajoy va donar suport al candidat de Merkel, però a canvi va demanar als seus socis europeus ajuda contra l'independentisme català, que l'Estat pugui mantenir una vicepresidència de l'executiu comunitari i col·locar Luis de Guindos a la presidència de l'Eurogrup.

Rajoy va reclamar a la dreta europea que defensi “la integritat dels estats nacionals”. I, després de molta pressió, el manifest electoral del PP europeu defensarà que “la unitat dins dels estats és essencial a la UE”. “Estic convençut que aquest partit serà capaç de defensar els principis en què creiem, que són la pau, la convivència, la llibertat, els drets humans i la integritat dels estats nacionals”, va reivindicar el president espanyol davant d'una desena de presidents i primers ministres europeus, com ara l'alemanya Merkel, el polonès Donald Tusk, el grec Andonis Samaràs, l'irlandès Enda Kenny i el finlandès Jyrki Katanien.

I fins i tot davant de Bono: el cantant d'U2 va ser l'estrella convidada al congrés del PP europeu a Dublín i es va despenjar demanant “una campanya arreu d'Europa per animar tothom a viatjar a Espanya, a passar-hi les vacances, a consumir els seus productes i a escoltar flamenc”.

També Unió Democràtica, sòcia dels democratacristians europeus, va votar a favor de Juncker, que es va imposar a Michel Barnier per 382 vots a 245. L'eurocomissari francès s'havia negat a cedir el pas a l'exprimer ministre luxemburguès, tot i les pressions, i va forçar les primàries. L'eurodiputat Salvador Sedó i el seu substitut com a número dos de Ramon Tremosa en les europees, Francesc Gambús, van celebrar l'elecció de Juncker, “un europeista de cap a peus”, amb “una forta personalitat i vocació d'independència” i “una garantia de lideratge”. Juncker, de fet, és amic personal de Josep Antoni Duran i Lleida: es van conèixer en les escoles d'estiu democratacristianes a les acaballes del franquisme, com els cursos de la Konrad Adenauer del 1975 i 1976.

Rajoy també hauria negociat amb els seus socis europeus l'elecció del cap de llista del PP espanyol en les eleccions del 25 de maig i futur eurocomissari, en substitució de Joaquín Almunia. El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, en té tots els números i el president espanyol obrirà una minicrisi de govern de manera imminent.

Un altre incident aeri

El viatge a Dublín de Rajoy va ser un pèl accidentat. El nou avió en què viatjava, un Falcon 900 de l'exèrcit espanyol, es va enlairar de la capital irlandesa poc abans de les vuit del vespre i va tenir un problema tècnic “menor“ que el va obligar a aterrar altre cop a l'aeroport dublinès.

A l'avió, se li va encendre el llum d'avaria i per això els pilots van decidir tornar a Dublín, on el president espanyol va rebre la trucada de Kenny per si li calia res. Al cap d'una estona, un altre Falcon el recollia per portar-lo a Madrid. L'incident amb l'avió de Rajoy té lloc dos mesos després de l'avaria que va tenir l'avió militar amb què volava el príncep Felip, un Airbus A-310, en un viatge a Hondures.

LES XIFRES

392
vots
va rebre Juncker, 137 més que Barnier, per ser el candidat a rellevar Durão Barroso.
18
anys
va ocupar el càrrec de primer ministre de Luxemburg i durant vuit va ser
president de l'Eurogrup.
Darrera actualització ( Dissabte, 8 de març del 2014 02:00 )