El Punt Avui

NOVETAT EDITORIAL

Rivera advoca per una Espanya uninacional

El líder de Ciutadans plasma en un llibre les seves principals propostes per “obrir una nova etapa política a Espanya”

Rivera identifica les reivindicacions del govern com un dels grans problemes de l'Estat

10/03/14 00:00 BARCELONA - ADRIÀ GRATACÓS
La portada del llibre de Rivera, ‘Juntos Podemos' Foto: ARXIU.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ja està presentant les propostes del seu partit de cara a les eleccions espanyoles del 2015. Ho fa a través del llibre Juntos podemos (Espasa) –a la venda des del febrer–, en què fa un repàs a la seva trajectòria política i exposa les principals idees de la plataforma Movimiento Ciudadano, que, segons l'obra, “ha d'obrir una nova etapa política a Espanya” que posi fi als problemes actuals. Uns problemes que, per Rivera, estan altament motivats pel que anomena, genèricament, autogoverns nacionalistes, amb clara referència a Catalunya.

El líder de Ciutadans creu que els executius nacionalistes “han aconseguit transferències amb l'objectiu d'aconseguir més poder polític i no pensant en el benestar dels ciutadans”. També els considera, juntament amb les retallades, la llei Wert i la poca cultura política, els responsables de les mancances del sistema educatiu per “traslladar la seva lluita política a les aules a través de la història, la identitat i la llengua”. Una batalla que, segons Rivera, també és present en els mitjans públics catalans, en els quals afirma textualment que “podem trobar exemples de manipulació molt freqüentment”. Amb l'objectiu de posar fi a les reivindicacions de les nacions i aconseguir un estat més coordinat, el líder de C's aposta per tancar finalment el model autonòmic i blindar les competències exclusives de l'Estat.

“La nostra generació no ha de retre comptes pel passat ni ens hem de situar en un bàndol determinat.” Així justifica el polític la seva visió de crear una “Espanya plural però unida”. Creu que aconseguir-ho implica oblidar el passat; dóna a entendre, així, el seu rebuig a la memòria històrica. Propostes com ara aconseguir més transparència, crear mecanismes més democràtics i reformar les administracions també són presents en la publicació. Amb una forta defensa de la Constitució, advoca per reformar el Congrés i el Senat (tot i que no especifica com), per fer una fusió de municipis i per crear un estat més modern, acceptat per la ciutadania. Una reforma, però, que no afectaria la corona, ja que Rivera veu Felip de Borbó com el cap d'estat idoni si és capaç d'adquirir “l'autoritat moral i el prestigi necessaris”.

Darrera actualització ( Dilluns, 10 de març del 2014 00:00 )