El Punt Avui

EDUCACIÓ

El TC rebutja ara el recurs per la tercera hora de castellà

El tribunal diu, set anys després del recurs del govern català, que el decret de Zapatero no envaïa competències de la Generalitat

Ensenyament veu la sentència “superada per la normativa vigent”

14/03/14 02:00 BARCELONA - RAÜL GARCIA I ARANZUEQUE
Alumnes de primària fent classe a l'escola Mercè Rodoreda, al barri de la Prosperitat de Barcelona Foto: ORIOL DURAN.

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs presentat fa set anys pel govern català contra el decret de l'Estat que imposava una tercera hora setmanal de castellà a les escoles. El govern, presidit per José Montilla i amb Ernest Maragall com a conseller d'Educació, va al·legar aleshores que el decret de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero envaïa les competències de la Generalitat perquè fixava la quantitat d'hores de castellà (un 10% de l'horari escolar). Set anys després, el TC s'empara en “el deure constitucional d'assegurar el coneixement del castellà i de la llengua pròpia de la comunitat” per avalar aquell decret.

La sentència argumenta que el decret impugnat no impedeix a la Generalitat complir el deure de garantir adequadament el coneixement del català, ja que el govern català té la potestat d'establir un horari mínim per a l'ensenyament de la llengua pròpia. El TC rebutja també la resta d'al·legacions que va presentar la Generalitat, ja que considera que la regulació que s'atribuïa el govern estatal en qüestions com ara la lectura a primària, l'atenció a la diversitat i les funcions del tutor tampoc envaeixen les competències de la Generalitat.

La sentència no ha causat alarma en el govern, immers en una batalla jurídica contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga cinc centres a fer el 25% de les hores de les assignatures no lingüístiques en castellà, i contra la llei Wert, que pretén posar fi a la immersió lingüística en català. El Departament d'Ensenyament considera que el decret a què fa referència la sentència “ha quedat superat per la normativa vigent” i, de fet, amb la recent entrada en vigor de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE), els reptes jurídics a què ha de fer front el govern català han canviat completament.

Tot i això, les entitats espanyolistes que promouen la introducció del castellà com a llengua vehicular a l'escola veuen en la sentència del TC una escletxa més per derogar la immersió lingüística en català. Convivencia Cívica Catalana (CCC) va qualificar la sentència judicial de “pas endavant” cap al bilingüisme, tot i que encara insuficient perquè “està molt lluny del tractament equitatiu de les dues llengües”. CCC va exigir al govern que apliqui de seguida la tercera hora de castellà.

En una altra mostra de la lentitud de la justícia, el TC ha rebutjat també el recurs d'empara presentat per la mare d'un alumne que volia fer objecció de consciència respecte de l'assignatura d'educació per a la ciutadania, una matèria que el govern espanyol ha eliminat.

LA DATA

07.12.06
El govern espanyol
va aprovar el decret que imposava una tercera hora de castellà a l'escola catalana.

LA XIFRA

10
per cent
de l'horari escolar s'havia de fer en castellà, segons el decret del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.
Darrera actualització ( Divendres, 14 de març del 2014 02:00 )