• 14 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • SILVIA HINOJOSA Barcelona

Margallo ofereix discutir al Parlament el cost de la secessió

El ministre insta a Barcelona a un “alto el foc verbal” per dialogar

“CAL ESTENDRE PONTS” Margallo ofereix a Homs parlar el que vulgui “dels temes que cregui oportú” LA INDEPENDÈNCIA “Seria una catàstrofe per a Catalunya i dolorosa i perjudicial per a Espanya” EL PES D’UN ESTAT “Cal ser conscient de la categoria en la qual es pot boxejar i en quina no”

Desde la página 1 Pels uns és una paradoxa i pels altres un símptoma, però el ministre d’Afers Exteriors és un dels que més esforços desplega contra el procés sobiranista, via informes i declaracions. Però José Manuel García-Margallo és també dels que amb més insistència ofereix restablir ponts de diàleg entre els governs de l’Estat i de la Generalitat. Fins i tot està disposat que algú del seu ministeri vagi al Parlament a explicar i contrastar l’últim informe que Exteriors ha elaborat per a les ambaixades, en què argumenta la inviabilitat econòmica d’una Catalunya independent i apunta que la secessió comportaria, entre altres efectes, la caiguda del PIB català i menys exportacions, inversió estrangera i turisme.

Duran i Margallo van trobar lloc a les seves agendes per a una cita pendent sobre temes internacionals

García-Margallo va ser ahir a Barcelona per reunir-se, a Casa Àsia, amb les principals multinacionals asiàtiques a Catalunya –cal fer-los atractiva la inversió en el país–, però com ja és habitual quan aquest ministre té agenda a la capital catalana no va descuidar l’altre flanc intern, el debat sobiranista, en el qual va instar a “fer un alto el foc verbal” i abordar-lo “amb dades racionals”.

En parlar de dades, Margallo es referia a les de l’esmentat informe d’Exteriors per a la xarxa d’ambaixades espanyoles, en el qual a més de la pèrdua del 20% del PIB català s’alerta d’una possible deslocalització d’empreses, pèrdua de fons europeus i escalada del deute fins al 75% del PIB.

El ministre va explicar que han treballat amb documents propis i d’analistes internacionals de prestigi, com Morgan Stanley i la Unió de Bancs Suïssos, i es va oferir a discutir “aquestes dades amb altres dades”, ell mateix en la comissió d’Afers Exteriors al Congrés, i el director general d’Assumptes Econòmics del seu ministeri al Parlament. També va explicar que l’informe no valora la repercussió econòmica per a Espanya perquè la secessió no és en el guió del Govern central. Amb tot, va assenyalar: “Seria una catàstrofe per a Catalunya i seria dolorosa i perjudicial per al conjunt d’Espanya”.

Malgrat la contundència de les dades d’aquest informe i que el ministre no es va desviar en cap moment del discurs ortodox del Govern Rajoy, Margallo es va desmarcar del “discurs de la por”. Va explicar que a Barcelona havia telefonat al conseller de Presidència, Francesc Homs, per “reiterar-li” que està “disposat a parlar amb ell aquí o a Madrid, les vegades que consideri oportunes i dels temes que considerin oportuns”. I va afegir: “La política consisteix a dialogar, a bastir ponts i no a destruir ponts i sempre he estat disposat a això”. També va respondre al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que va qualificar el darrer informe d’Exteriors de “margallada”. “Imagino que té arguments més sòlids que inventar adjectius”, va dir.

Aprofitant la seva estada a Barcelona, el ministre també es va reunir amb Josep Antoni Duran Lleida, tot just arribat de Xile, i amb el qual tenia una cita pendent com a president de la comissió d’Exteriors del Congrés. Duran és partidari d’una tercera via i ferm defensor del diàleg amb Madrid, però ahir l’objecte de la reunió amb García-Margallo era un altre. “Només hem parlat de temes internacionals”, va assegurar el líder d’Unió, a la sortida de la trobada, que va durar una mitja hora.

Abans de reunir-se amb Duran, el ministre d’Exteriors va inaugurar una exposició gràfica, a Casa Àsia, sobre la presència d’Espanya en la Unió Europea, des del 1986. Margallo no dóna puntada sense fil, i parlant del pes relatiu d’Espanya a la UE, va llançar un altre missatge als independentistes, aprofitant un informe de l’Institut Elcano: “Sempre que es formula una alternativa política cal ser molt conscient del pes que un té, saber la categoria en la qual pot boxejar i en les que convé no atrevir-se”, va dir. En aquest context, va destacar que “si res va ensenyar” la crisi és que els primers en caure van ser els sectors financers situats en països massa petits, “massa febles per sostenir aquests sistemes”. I va constatar que “només els estats forts, agrupats en organitzacions regionals sòlides, són capaços de sobreviure amb èxit” al món globalitzat.

És fonamental tenir pes. Encara que Margallo va confessar que ell va en direcció contrària. “De 98 a 83 quilos, gràcies a l’acupuntura”, va dir.