El Punt Avui

CDC defineix l'estat català contra el discurs de la por

El partit de Mas es prepara per a l'escenari postconsulta adaptant el seu projecte polític a la independència

Avisa que no farà marxa enrere davant de les “amenaces fatxendes” de l'Estat

16/03/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Josep Lluís Cleries, Lluís Corominas i Josep Rull , ahir, a la convenció nacional de CDC a Barcelona Foto: JUANMA RAMOS.
Notícies de ...

CDC es prepara per a l'escenari postconsulta i avisa que no farà marxa enrere malgrat les amenaces del govern espanyol. Si fa dos anys, en el congrés de Reus, el partit de Mas va assumir l'estat propi com a objectiu polític, ara adapta tot el seu projecte a la independència: salta la paret espanyola en l'imaginari polític i defineix el seu programa per a l'estat català. En la seva intervenció en la convenció nacional convergent, on ahir es van debatre els grans eixos de la Catalunya independent, Josep Rull va advertir que no cediran davant de les “amenaces fatxendes” i del discurs apocalíptic amb què Madrid intenta combatre l'independentisme. És més, Rull va defensar que la independència no és un objectiu sinó el millor “mitjà” per servir els catalans.

El partit gira el full del capítol autonòmic i renova el seu cos doctrinal quan falten vuit mesos pel 9-N. En la ponència de la convenció, CDC projecta una Catalunya que exercirà un paper de motor econòmic a la Unió Europea, on confia que s'hi mantindrà, tot i que assumeix que hi ha “buits legals” i que “tot procés de canvi polític comporta un risc”. Els convergents afronten el procés constituent com una oportunitat per implantar a Catalunya els sistemes més avançats de transparència i de lluita contra la corrupció. Preveuen que el copagament contribueixi a garantir el manteniment de l'estat del benestar. El document programàtic també estableix que per a l'obtenció de la nacionalitat catalana caldrà acreditar un “coneixement mínim de la llengua, la història i la cultura” i defensa el català com a element d'integració i cohesió social. Pel que fa al castellà, sosté que és “patrimoni” del país i cal preservar els drets lingüístics dels seus parlants.

“El que estem fent és una sacsejada interna”, va apuntar el president de la convenció nacional, Josep Lluís Cleries. En el programa electoral amb què CiU es va presentar a les eleccions del 2012 hi figurava l'estat propi. Però CDC –que ja contempla la declaració unilateral d'independència com a alternativa al veto a la consulta després d'unes eleccions plebiscitàries– no comptava amb un programa definit per a la Catalunya independent, més enllà de detallar les estructures d'estat essencials per travessar la frontera autonòmica. “Estem definint el cos doctrinal de CDC de cara al futur”, va remarcar Lluís Corominas, vicesecretari general del partit.

Aquest procés per “omplir de contingut” el projecte polític que acompanya la reivindicació de l'exercici pel dret a decidir culminarà abans de l'estiu, quan CDC aprovarà la ponència definitiva en un consell nacional. El text, fruit de mesos de debat intern, se sotmetrà a un període d'esmenes. Avui es farà públic un manifest amb les grans línies.

LES FRASES

L'objectiu no és l'estat propi; la independència és un mitjà [...], el millor instrument

Josep Rull
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DE CDC
Cal honestedat, austeritat, capacitat de servei. Sense valors no aconseguirem arribar a l'estat propi
Lluís Corominas
VICESECRETARI GENERAL DE COORDINACIÓ INSTITUCIONAL DE CDC
Volem un estat del benestar fort i sostenible, una democràcia amb transparència
Josep Lluís Cleries
PRESIDENT DE LA CONVENCIÓ NACIONAL DE CDC

10 propostes de CDC per a la Catalunya independent

Immigració. Per obtenir la nacionalitat catalana caldrà acreditar coneixements mínims de llengua, cultura i història catalanes.

Natalitat. Ajuts per a les persones que tenen fills. Prestacions o serveis directes o sistema de xecs-serveis a famílies nombroses.

Estat del benestar. Model de corresponsabilització ciutadana per garantir-ne la sostenibilitat.

Pensió i salari mínim. Pensions dignes i suficients. Salari mínim que equivalgui al 60% del sou mitjà.

Llengua. El català com a element de cohesió i integració. Preservar les polítiques lingüístiques actuals de foment de la llengua. Garantir els drets dels castellanoparlants. No parla de l'oficialitat.

Sistema electoral. Model mixt amb circumscripcions uninominals.

Regeneració dels partits. Ingressos públics en funció dels resultats, transparència amb les donacions d'empreses, i quotes de militants. Mandats limitats.

Justícia. Accessible a tothom i sense taxes. Gratuïta de qualitat per a ciutadans sense recursos.

Europa. Assolir la plena sobirania sense enviar un missatge agressiu a la resta d'estats, demostrant que es vol formar part plenament de la UE i que no afectarà la integritat territorial de la resta d'estats europeus.

Fiscalitat. Hisenda pròpia. Moderació fiscal. Creació d'una banca pública catalana per finançar projectes estratègics.

Darrera actualització ( Diumenge, 16 de març del 2014 02:43 )