El Punt Avui

 Els socialistes desvinculen europees i debat sobiranista

El PSOE obre la precampanya a Catalunya però passa de puntetes per sobre del procés i es focalitza en l'eix esquerra-dreta

Presenta els comicis com l'oportunitat de derrocar les polítiques d'austeritat

17/03/14 02:00 VILADECANS - Ò.P.J
Elena Valenciano, cap de llista socialista a les europees, va voler iniciar la precampanya ahir a Viladecans Foto: SERGI SABATÉ / ACN.

Ni el PSC ni el PSOE volen que el debat sobiranista a Catalunya interfereixi en les eleccions europees. Si més no, ells no ho esperonaran. Així ho van deixar clar ahir en el tret de sortida de la precampanya que la cap de llista, Elena Valenciano, va voler que fos a Viladecans, tot just l'endemà que el comitè federal donés el vistiplau a les llistes. “Que ningú ens vulgui enganyar: les europees no són per saber si Catalunya ha de ser o no independent ni per discutir sobre sobiranisme o sobre la consulta”, explicitava el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que va centrar el seu discurs a reivindicar la feina dels alcaldes i a lamentar la llei de l'avortament i la falta de respostes de CiU i ERC –a la qual ell trauria la E d'esquerra– en el ple monogràfic sobre la pobresa.

La candidata va obeir la màxima per omissió, i es va centrar a criticar les “polítiques de dretes” imposades a Brussel·les, Madrid i Barcelona. “La dreta catalana, aliada de l'espanyola i l'europea diguin el que diguin, fa mal a Catalunya”, va lamentar, abans de reivindicar, en l'única al·lusió indirecta al debat sobiranista, que “les banderes no existeixen perquè se les llancin els uns contra els altres”. “Els socialistes no en tenim, només la de la solidaritat i la lluita contra l'exclusió”, sentenciava Valenciano, mentre comprovava que darrere seu només havien posat la catalana i l'europea, i comentava que en trobava a faltar “algunes altres”.

Tots els discursos –també els dels candidats catalans, Javi López i Esther Niubó, que van als llocs 6 i 15 de la llista– van insistir a presentar la contesa del 25 de maig com una oportunitat dels socialdemòcrates per derrotar l'Europa de la dreta, la que ha imposat l'austeritat i les retallades, i tornar “a la que es bolca en les persones” i prioritza la creació d'ocupació, segons Valenciano.

La candidata, això sí, veu en les eleccions una revàlida a la política de Rajoy, que “ha fet molt mal a Espanya”, i no es vol imaginar “com serà la segona part de la legislatura” si guanya el PP. Per això, feia una crida “a la Catalunya progressista i europeista que representa el PSC”, on situava alguns dels seus grans referents polítics.

LES FRASES

Que ningú ens vulgui enganyar: les europees no són per saber si Catalunya ha de ser independent
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC
La dreta catalana, aliada de l'espanyola i l'europea diguin el que diguin, fa mal
a Catalunya
Elena Valenciano
CANDIDATA DEL PSOE A LES ELECCIONS EUROPEES
Darrera actualització ( Dilluns, 17 de març del 2014 02:00 )