• 18 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • CARMEN DEL RIEGO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona

El PP agreuja els atacs a Mas amb acusacions d’extremista i radical

CiU es reafirma que el seu “objectiu central” és la celebració d’una consulta legal

El Govern espanyol per la via judicial, i el PP per la via política. Amb aquest repartiment de papers, el debat sobre la qüestió catalana continua pujant de to dia a dia. Si divendres va ser Soraya Sáenz de Santamaría qui va advertir al president de la Generalitat que el Govern central impedirà que el 9 de novembre tregui urnes al carrer per celebrar la consulta, ahir va ser el PP, a través tant de la direcció nacional com de la presidenta del partit a Catalunya, qui va donar una resposta completa a les paraules de Mas de no descartar al cent per cent una declaració unilateral d’independència. I això que la cúpula de CiU també va reiterar ahir mateix que el seu “objectiu central” no és aquest, sinó la consulta.

En espera de la resolució del Tribunal Constitucional sobre el recurs contra la declaració de sobirania i sense llei de consultes ni convocatòria formal a recórrer, el PP va ser ahir l’encarregat de posar tots els focus sobre el president de la Generalitat i de fer-ho sense estalviar des-qualificatius. Des de la seu del PP al carrer Génova de Madrid va ser el vicesecretari d’organització, Carlos Floriano, l’encarregat de demostrar que el PP no està de braços plegats. I ho va fer acusant “una part de la classe política catalana”, per no citar directament Artur Mas, de situar-se amb la seva escalada verbal “en la radicalitat i l’extremisme”. Com a exemple va recordar que el president de la Generalitat “plantejava fa dos anys el pacte fiscal i ara promou una declaració unilateral d’independència”, cosa que a parer de la direcció del PP “fa que cada dia s’allunyi més en la representació de la majoria dels catalans”. El PP, en espera que sigui el Govern de Mariano Rajoy el que actuï contra el decret de convocatòria de la consulta signat per Mas, el que fa és mantenir viva la crítica al president. “Artur Mas allunya cada dia més els catalans d’Europa”, va subratllar Carlos Floriano, que va precisar que “nosaltres garantim que no sigui així”. I perquè la veu del partit se senti amb claredat a Catalunya el PP ha tornat a programar, per diumenge, un altre acte sectorial, en aquesta ocasió a Lleida, que tindrà com a qüestió central la política agrària comuna, dins de la precampanya europea sense candidat i amb el lema “Espanya, en la bona direcció”.

Però gairebé qui va apujar més el to de la crítica contra el president català va ser Alicia SánchezCamacho. Segons va dir, Artur Mas “ha embogit” i “està passantde la ratlla”, perquè “ha fet seva la via de Crimea” i “està arribant a una situació límit” en què “s’està convertint en un perill per a la convivència pacífica”. La presidenta del PP a Catalunya va ser especialment dura: “Està jugant amb foc, perquè cada dia que passa els fets demostren que és molt perillós incitar les masses i prometre l’impossible, perquè se li pot escapar de les mans i la situació pot ser incontrolable”.

La comparació entre Catalunya i Crimea està sent utilitzada amb insistència pel PP per intentar desestabilitzar el procés, i ahir no la va fer servir només Alicia Sánchez-Camacho, sinó també el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo. A parer seu, hi ha un “paral·lelisme absolut” entre el referèndum a la regió ucraïnesa i la consulta sobiranista catalana, perquè en tots dos casos es vulnera de la mateixa manera les constitucions d’Ucraïna i Espanya: “Un referèndum que viola una constitució interna viola per definició la legalitat internacional i, en conseqüència, és nul i no produeix efectes jurídics”.

Davant l’allau de crítiques del PP contra el procés sobiranista, la direcció de CiU va reafirmar ahir mateix el seu compromís amb la celebració d’una consulta plenament legal. “El nostre objectiu central és la consulta”, va asseverar Xavier Trias, en qualitat de secretari general adjunt de la federació, després d’una reunió del comitè executiu que es va limitar al full de ruta pactat entre CDC i UDC i que no va tractar qüestions que podien ser motiu de polèmica, com la mateixa declaració unilateral d’independència que Artur Mas no ha descartat al cent per cent. “El nostre objectiu total i absolut és una consulta legal, i volem i farem una consulta legal el 9 de novembre”, va recalcar el també alcalde de Barcelona, amb referència a la llei de consultes que aprovarà el Parlament i que serà la que l’empararà.

“A les reunions a les quals assisteixo només es parla de la línia aprovada entre CDC i UDC”, va emfatitzar Xavier Trias per reblar que la declaració unilateral d’independència no és a l’agenda de CiU, encara que va admetre que en les “declaracions personals” de cadascú “hi pot haver matisos”. I va aprofitar per censurar l’actitud “cridanera i provocadora” de la presidenta del PP a Catalunya, que “no contribueix a avançar en el diàleg per fer possible la consulta”. A més a més, “sap que Catalunya no té res a veure amb Crimea”, va lamentar.