El Punt Avui

Discrepàncies dels crítics del PSC fan perillar la unitat

Agrupament Socialista i Avancem arriben a l'assemblea conjunta de divendres amb diferències sobre els objectius de futur

Ros rebutja fer “crítiques a la direcció” i demana ser constructius

19/03/14 02:00 BARCELONA - SERGI PICAZO
Marina Geli i Joan Ignasi Elena, en un dinar dels que fan habitualment els sectors crítics del PSC, al gener Foto: ANDREU PUIG.

El procés d'unitat dels crítics del PSC, que havia d'iniciar-se aquest divendres amb una assemblea oberta a la militància, comença amb discrepàncies. Agrupament Socialista i Avancem, els dos principals sectors organitzats de crítics del partit, tenen, segons ha pogut saber aquest diari, punts de vista diferents sobre els objectius de futur d'aquesta trobada. D'una banda, els de Joan Ignasi Elena aposten per construir un nou moviment polític dins del PSC de “relleu generacional”, “apostant per una nova política” i d'enfrontament total amb Pere Navarro. De l'altra, els d'Àngel Ros aposten per un discurs sense crítiques frontals a la direcció i volen “generar confiança” en el partit. Un dels objectius de la trobada de divendres a Barcelona és pactar un document unitari dels sectors crítics i catalanistes, però a hores d'ara “matisos” i “discrepàncies”, que reconeixen tots dos sectors, estan dificultant una posició unitària en el futur.

L'alcalde de Lleida i exdiputat, Àngel Ros, en declaracions a aquest diari, assegura que en el seu discurs a l'assemblea “no hi haurà cap crítica a la direcció” i, en canvi, “serà constructiu per eixamplar la base socialista des de dins i per tal que la gent torni a votar el PSC”. Ros, al contrari del que diu Avancem, reconeix que s'ha reunit personalment amb membres importants de la direcció del partit en els últims dies per solucionar el conflicte entorn dels tres diputats díscols actualment arraconats al Parlament.

Avancem, un dels impulsors de la trobada, té ara algun dubte sobre el procés de confluència entre els crítics. Per tirar endavant demanen a Agrupament Socialista una aposta “per ser radicalment d'esquerres” i fer “un relleu generacional”. A més, estan en contra que els exconsellers Nadal, Tura o Castells intentin liderar la iniciativa.

Sense grup municipal a Flix

El PSC es quedarà sense grup municipal a la localitat de Flix (Ribera d'Ebre), on l'alcalde i els quatre regidors socialistes han decidit deixar la militància i abandonar el grup. El batlle, Marc Mur, que es declara independentista, i cadascun dels regidors han lliurat un escrit al registre d'entrada de l'Ajuntament en què exposen que abandonen el grup socialista i passen a ser regidors no adscrits, una decisió que es farà efectiva en el ple de demà al vespre. “El PSC d'ara no és aquell amb el qual ens vam comprometre, hem de ser coherents i el més correcte és deixar el grup municipal”, va manifestar Mur, que ja fa setmanes va plegar de l'executiva nacional. També trencaran el carnet una trentena de membres de l'agrupació de Flix.

Darrera actualització ( Dimecres, 19 de març del 2014 02:00 )