El Punt Avui

Urnes a tot arreu

La campanya ‘Signa un vot', de l'ANC, creix aquest cap de setmana, i uns 820 municipis recolliran firmes a favor de la independència

En la jornada feta al gener es van recollir 235.000 signatures en només dos dies

22/03/14 02:00 BARCELONA - D. BRUGUÉ / A. GRATACÓS
Ciutadans signant a Barcelona en el marc de la campanya que es va fer el gener passat per recollir signatures Foto: ANDREU PUIG.

Colofó avui i demà, a una setmana intensa per a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Si en els últims set dies ha aconseguit superar la barrera dels 25.000 socis, aquest cap de setmana prop de 820 municipis tindran instal·lades urnes per recollir més firmes a favor de la celebració de la consulta sobre el futur de Catalunya.

Com es va fer el gener passat, s'intensifica la campanya Signa un vot per la independència, que pretén exercir el dret de petició a favor del referèndum i, si això no és possible, que es faci la declaració unilateral d'independència. Només en la campanya del cap de setmana del gener es van aconseguir 235.000 signatures. El dret de petició és un dret fonamental reconegut per la Constitució i l'Estatut que permet que qualsevol persona, natural o jurídica, es pugui adreçar a qualsevol institució pública, administració o autoritat, per fer peticions sobre qualsevol assumpte o matèria que pugui afectar exclusivament el peticionari o que sigui d'interès col·lectiu o general.

Des de l'organització es mostra una gran satisfacció per l'increment del nombre de municipis que s'han afegit a la celebració de la campanya. De fet, suposa que hi haurà urnes en un 86% de les poblacions de tot el país i que se superaran de llarg els mil punts, ja que en moltes ciutats hi haurà més d'una parada de l'ANC. Però, a banda d'això, el pas qualitatiu que es fa aquest cap de setmana és que hi haurà ajuntaments que han cedit edificis municipals per a la recollida de firmes, la qual cosa suposa la institucionalització de la campanya. Això ha estat possible per la feina que s'ha fet des de l'entitat amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que ha fet que 113 ajuntaments hagin aprovat una moció per afegir-se a la iniciativa.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, assegurava ahir que el que més desitjaria l'entitat és poder fer el referèndum “dins de la legalitat espanyola” però que veu difícil un canvi de l'Estat, tot i el debat que s'ha de fer al Congrés el 8 d'abril per demanar el traspàs de la competència sobre referèndums de l'Estat cap a la Generalitat. Forcadell, que aquests dies reconeixia que l'entitat està en el punt de mira i que hi ha veus que advoquen per la seva il·legalització, també vaticinava que els representants del Parlament tornaran amb les mans buides de Madrid.

També la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, considera que en aquests moments totes les entitats que treballen pel sobiranisme estan en el punt de mira “dels que no volen que el nostre país faci els passos endavant que ens hem proposat fer”. Casals, però, veu molt difícil que passi una cosa “poc raonable”, com ara il·legalitzar una entitat democràtica. “No crec que gosin fer una afront no tan sols a l'ANC sinó al joc democràtic, però cal estar alerta, n'hi ha que ho demanen”, va dir.

Darrera actualització ( Dissabte, 22 de març del 2014 02:00 )