El Punt Avui

CiU, ERC i ICV celebren l'escletxa legal de la fiscalia

Els partits sobiranistes es congratulen perquè l'escrit de la fiscalia al TSJC demostra que hi ha marge legal per poder convocar la consulta

El PP, en canvi, la veu il·legal i fia la decisió final al TC

23/03/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Espadaler, Gambús i Pelegrí, dirigents d'Unió Democràtica, celebren ahir una calçotada al Pla de Santa Maria Foto: ACN.

La majoria dels partits sobiranistes van mostrar ahir la seva satisfacció per l'escrit de la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que veu marge legal per poder convocar una consulta sobre la independència. CiU, ERC i ICV-EUiA consideren que aquesta declaració obre la porta a un canvi d'actitud del govern espanyol i demostraria que la Constitució permet, a través de la cessió de competències, l'opció d'un referèndum. El Partit Popular, però, va reiterar la il·legalitat del projecte independentista i ja va deixar clar ahir que la decisió última correspondrà al Tribunal Constitucional.

Des del govern català, el conseller de Territori, Santi Vila, va assegurar que aquesta escletxa jurídica podria donar lloc a “canvis” en l'actitud tancada del PP i el PSOE. El mateix van opinar fonts de CDC i d'Unió. El secretari d'organització de Convergència, Josep Rull, creu que l'escrit de la fiscalia evidencia que la consulta pot ser “legal” i encaixa dins la Constitució. Pel president del consell nacional d'UDC, Ramon Espadaler, la declaració jurídica dóna una “oportunitat d'or” a Mariano Rajoy per rectificar sobre la consulta.

ERC i Iniciativa, en la mateixa línia, van recordar que sempre han defensat que convocar una consulta era una proposta legal, fins i tot en l'actual ordenament jurídic estatal. “La prova –segons la coordinadora d'ICV, Dolors Camats– és que el 8 d'abril estem reivindicant la possibilitat de fer un referèndum al Congrés” i, per això, demanen que “es traspassi la competència” habilitada per la Constitució per fer-ho possible. Segons Camats, hi ha “vies legals”, però no existeix “voluntat política” del PP i el PSOE “de seure i parlar-ne”. Més enllà va anar el candidat a les eleccions europees d'ERC, Josep Maria Terricabras: “La nostra posició no és que hi hagi una mica de marge legal, sinó tot el marge perquè es pugui fer.”

Per contra, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, defensa que l'únic que pot determinar si la consulta d'autodeterminació és legal o no serà el Tribunal Constitucional preveient ja el recurs dels populars contra la convocatòria de la consulta. La llei catalana de consultes, segons opina, no servirà.

La fiscalia del TSJC sosté que es pot discutir “raonadament” l'encaix constitucional de la consulta del 9 de novembre.

LES FRASES

Si el govern no es mou, es reproduiran errors que tràgicament han marcat Espanya
Santi Vila
CONSELLER DE TERRITORI
No és que hi hagi una mica de marge legal, sinó tot el marge perquè es pugui celebrar la consulta
Josep Maria Terricabras
CANDIDAT D'ERC A LES EUROPEES
El text dóna a entendre d'una manera molt nítida que hi ha lloc per debatre serenament
Ramon Espadaler
PRESIDENT DEL CONSELL NAC. D'UDC
La legalitat del referèndum només la pot decidir el Tribunal Constitucional
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP A CATALUNYA
Hi ha vies legals, però el que no existeix és voluntat política per seure i parlar-ne
Dolors Camats
COORDINADORA D'ICV
Darrera actualització ( Diumenge, 23 de març del 2014 02:00 )