El Punt Avui

Els sindicats entren en campanya per la consulta

UGT i CCOO fan pinya amb Òmnium per avalar el dret a decidir, abans d'un acte conjunt divendres també amb l'ANC i alcaldes del Baix Llobregat

Veuen indestriables els drets nacionals dels socials

25/03/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Gallego, Àlvarez i Casals, ahir al parc de les Tres Xemeneies de Barcelona Foto: JUANMA RAMOS.

No sense els treballadors. Els sindicats UGT i CCOO van voler certificar ahir el suport inequívoc al procés català en un acte conjunt amb Òmnium Cultural, amb qui fa temps que treballen, per reivindicar el dret a decidir com a sortida a la crisi política i social que viu el país. En el marc de la campanya Un país normal de l'entitat, que vol guanyar suports i difusió perquè la gent voti en la consulta del 9 de novembre, els respectius secretaris generals, Josep M. Àlvarez i Joan Carles Gallego, van fer pinya amb la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, per constatar que el debat nacional és indestriable del social.

Casals destacava la implicació dels sindicats en el procés, atès el seu compromís històric i la cohesió social necessària ara, entesa com una “maquinària pública que faci la feina de redistribuir la renda”. “Cal recuperar la cultura del treball, i per això cal recuperar les condicions de treball”, afirmava, avalant l'aposta per un marc propi de relacions sociolaborals.

Àlvarez va fer una encesa defensa de la sobirania catalana per decidir, una cosa que “no ha de fer por a ningú” perquè “és conseqüència del període més llarg de llibertat” de la seva història. Pel secretari general de la UGT, que veu el futur del país com el d'“una suma d'entitats”, el “normal” ara és que es posin sobre la taula les alternatives i es debati amb arguments abans de donar la veu als ciutadans. En la mateixa línia s'expressava el seu homòleg a CCOO, Joan Carles Gallego, que fa uns dies ja va signar un conveni amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per fomentar el debat al voltant del dret a decidir i donar-se suport i informació mútues. Gallego lamentava “l'atac continuat als drets nacionals”, que ha anat lligat “als atacs als drets socials i laborals”.
Per això creu que cal dotar la Generalitat de les com-petències per resoldre aquests problemes.

Els responsables de CCOO, UGT, Òmnium i l'ANC, a més d'alguns alcaldes, també participaran divendres a Pallejà en la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, una de les primeres i més significatives de les que s'estan gestant al país, a la qual ja han donat suport 21 dels 30 ajuntaments de la comarca.

Darrera actualització ( Dimarts, 25 de març del 2014 02:00 )