El Punt Avui

Una UE amb massa ombres

Ramon Tremosa, de CiU, i David Fernàndez, de la CUP, debaten sobre el paper d'un futur estat català a la Unió Europea

Els ponents coincideixen en els avenços en drets civils, però discrepen en les polítiques europees

25/03/14 02:00 BARCELONA - ADRIÀ GRATACÓS
Tremosa i Fernàndez parlant abans del debat Foto: JOSEP LOSADA.

Catalunya quedaria fora de la Unió Europea. És una de les principals amenaces emprades des del govern espanyol per tal de dinamitar el procés sobiranista català. Amb la voluntat d'aprofundir en aquesta qüestió, els Castellers de la Vila de Gràcia van organitzar un debat sobre el que suposaria per a Catalunya entrar (o no) a la UE. En l'acte, celebrat ahir al vespre, van participar l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa i el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernàndez.

Els dos ponents, aparentment amb posicions oposades, van coincidir, però, a l'hora d'identificar la falta de legitimitat democràtica com a principal aspecte negatiu, però van divergir a l'hora d'identificar les virtuts de la Unió Europea. L'eurodiputat convergent va destacar la lliure circulació de béns, capitals i persones, juntament amb l'estat del benestar i la solidaritat, com els principals aspectes positius. Molt més contundent va ser Fernàndez, que, tot i reconèixer els avenços en drets civils a Europa, va qualificar la UE de “dictadura financera”. “Europa és un projecte econòmic de les elits, no del poble”, hi va afegir.

Fernàndez també va recordar que la UE no reconeix el català com a llengua oficial i es va preguntar “si aquells que no són capaços de reconèixer la cultura catalana seran capaços de reconèixer una Catalunya independent”. Tremosa, per la seva banda, va incidir en la importància de la lliure circulació per sobre de la pertinença o no a la UE. “Això és el que realment importa i Espanya no ens ho podrà vetar”, va afirmar.

Per Fernàndez, la UE pot esdevenir “la causa o la solució del problema” i va insistir que seran els catalans els que finalment decidiran si Catalunya vol ser a la UE o no: “Dependrà de si som capaços de construir una Europa dels pobles o bé seguim governats per les elits”, va concloure.

Darrera actualització ( Dimarts, 25 de març del 2014 02:00 )