• 25 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

El PSC donarà suport a la llei de consultes si és constitucional 

El futur dels crítics s’ajorna fins després de les europees

L’executiva socialista confia a Miquel Iceta la direcció de la campanya als comicis del 25-M

La determinació del PSC de donar suport a només una consulta que sigui legal i pactada amb el Govern central pot no ser un obstacle perquè finalment doni suport al projecte de la llei de consultes catalanes. En les últimes setmanes, els socialistes han aproximat les seves posicions amb CiU en aquesta qüestió i asseguren que amb l’actual redactat de la ponència estaria garantit el seu vot favorable ja que “respecta el marc constitucional i l’Estatut”. És a dir, una llei que serviria per convocar consultes populars però, entenen els socialistes, no així un referèndum sobiranista.

JUANJO MARTÍN/ EFEAdolfo Suárez Illana i Pere Navarro, líder del PSC, ahir a la capella ardent de Suárez al Congrés

Amb aquesta decisió, el PSC vol situar-se en un punt intermedi entre el bloc sobiranista –CiU, ERC, ICV i la CUP– i els contraris a la consulta –PP i C’s–, alhora que Pere Navarro busca llançar rebaixar la tensió amb els sectors crítics del PSC, que divendres van fer el primer pas per constituir-se en un moviment polític, sense descartar la possibilitat de fundar un partit en els propers mesos.

El PSC ara per ara analitza els pros i els contres de donar suport a la llei de consultes, que podria servir al Govern de CiU d’agafador legal en cas que el proper 8 d’abril el Congrés compleixi amb el guió previst i rebutgi la petició del Parlament de traspassar temporalment les competències per poder convocar la consulta.

La posició al PSC tampoc no és unànime en aquesta qüestió. A la direcció conviuen veus favorables a votar al costat dels partits proconsulta sobre aquest projecte de llei, però també els que consideren que és una maniobra d’alt risc, sobretot pel full de ruta del Govern de Mas, que vol aprovar aquesta norma la data més propera al 9-N –podria ser a finals de setembre– per immediatament convocar la consulta sobiranista i escurçar el marge de l’Executiu de Mariano Rajoy per impugnar-la.

De moment, la direcció socialista ha evitat portar aquest debat a la comissió executiva i els contactes de PSC i CiU per trobar un punt de trobada continuaran. El que sí que es va abordar ahir a l’executiva és la situació dels tres diputats crítics, Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura, que continuen en espera que la comissió de garanties dictamini la seva sanció.

Va ser Jordi del Rio, un dels líders del corrent intern Avancem, qui va alertar que si els tres diputats no recuperen “en els propers dies” les seves funcions al grup parlamentari socialista, Elena i Ventura trencaran definitivament amb el PSC i passaran al grup mixt o directament renunciaran al seu escó.

Un avís que no va fer canviar la posició del nucli dur. La resposta del secretari d’acció política, Antonio Balmón, va ser cridar a “remar tots junts” i va ajornar fins després de les primàries de Barcelona i les europees del 25 de maig el moment de “gestionar les nostres diferències”. Per una altra banda, la comissió executiva del PSC ha confiat a Miquel Iceta, diputat i responsable de la Fundació Campalans, la direcció de la campanya a les europees.