El Punt Avui

Pendents dels dos terços

El PSC demana que el model de llei electoral de CiU, ERC i ICV integri el doble vot

Esquerra va anunciar ahir per error que ja hi havia un acord de més de noranta diputats

25/03/14 02:00 BARCELONA - I. VILA / D. BRUGUÉ

L'aposta per consensuar una llei electoral catalana continua sobrevivint a força de respiració assistida. Amb la ponència parlamentària que l'havia d'elaborar bloquejada, els partits s'han resistit a donar-la per liquidada a còpia de reunions informals multilaterals de les quals en els últims mesos han sorgit diversos documents de treball. Primer, referits a aspectes secundaris. I finalment, tocant el moll de l'os de l'assumpte: els índexs de proporcionalitat. Ahir s'havia de fer una altra d'aquestes reunions, en què s'havia de veure si el PSC cedia finalment i se sumava al principi d'acord a què han arribat CiU, ERC i ICV, que havien anat acostant posicions des de final de l'any passat, però finalment es va tornar a ajornar.

La proposta consensuada per convergents, republicans i ecosocialistes consisteix a desbloquejar les llistes electorals i fer retocs en el model actual per augmentar el grau de proporcionalitat: així, es renunciaria a un nou sistema de circumscripcions coincident amb les vegueries i es mantindrien les quatre actuals. La de Barcelona guanyaria quatre escons i passaria de 85 a 89, mentre que Lleida, que en té 15, en perdria dos, i dels 17 i 18 que tenen Girona i Tarragona es passaria a 16 i 17, respectivament.

El PSC, que sempre ha defensat que hi hauria d'haver una circumscripció única, va rebutjar la setmana passada aquesta proposta, perquè la considera una mera “operació de maquillatge”, en paraules del seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena. Els socialistes són necessaris per assolir els dos terços del Parlament que calen per tirar endavant la llei, a menys que finalment el PP o C's pugessin al carro. Però tant els d'Alícia Sánchez-Camacho com els d'Albert Rivera estan encara menys per la labor d'assumir la proposta que el PSC.

Petició socialista

Els socialistes, però, tampoc no volen quedar –de fet, ningú vol– com els que tanquen la porta a la possibilitat d'impulsar una llei electoral pròpia a Catalunya, ja que encara és l'única comunitat autònoma que no la té. El PSC va demanar a CiU que fes una projecció combinant l'última proposta, la de les quatre circumscripcions actuals i més diputats per a Barcelona, amb una fórmula de doble vot que permetés triar una part dels diputats entre candidatures uninominals en districtes electorals d'àmbit similar a les comarques, com es fa a Alemanya. La setmana passada es va acceptar estudiar-ho, i la suspensió de la reunió d'ahir es deu al fet que aquest document, que havia d'elaborar CiU i que podria ser l'últim cartutx per tirar endavant la llei, encara no està llest. Probablement, per la gran complexitat que, com adverteixen diversos membres de la ponència, implica conjugar la fórmula del doble vot amb un sistema que no sigui de circumscripció única. En tot cas, ningú de CiU va voler parlar ahir amb aquest diari sobre aquest ni cap altre aspecte relacionat amb la llei electoral.

Qui sí que va parlar va ser la portaveu d'ERC, Anna Simó, que al matí va donar per fet que ja hi havia un acord que aplegava forces que sumaven dos terços del Parlament, i del qual va precisar que tan sols en quedaven fora el PP i el PSC. I, efectivament, si a CiU, ERC i ICV, que sumen 84 escons, s'hi hagués sumat C's, amb nou més, i la CUP, que en té tres, s'hauria superat amb escreix la frontera dels dos terços del Parlament que marquen els noranta diputats. Però el cas és que ni l'un ni l'altre ho havien fet. El negociador de C's en la ponència, Jordi Cañas, desmenteix haver-se incorporat a cap acord de mínims –del qual els seus estan tan o més lluny que el PSC–, i també ho nega el representant de la CUP en la ponència, Quim Arrufat. “Ara som als antípodes”, clou.

Relliscada a banda, després de la suspensió de la reunió prevista ahir, els negociadors no preveuen poder-se tornar a trobar abans del 7 d'abril. Si llavors continua sense haver-hi acord, segurament es convocarà formalment la ponència per tancar-la, segons expliquen les fonts consultades, i CiU, ERC i ICV es plantejarien impulsar l'aprovació en una llei a banda de la part ja sí pactada en la ponència, que inclou tot el que fa referència a la sindicatura electoral, l'ens que hauria de regular els comicis catalans.

La llarga ombra de la consulta

La llei electoral sempre ha estat un impossible a conseqüència del còctel que formen el fort desequilibri demogràfic de Catalunya i les marcades diferències de gustos electorals entre els votants de la demarcació de Barcelona, on tradicionalment ha tingut més força el PSC, i els de la resta del territori, on sempre ha manat CiU.

La ponència, que va arrencar fa poc més d'un any i va fer servir de punt de partida un document sorgit de l'intent d'impulsar la llei que ja va fer el tripartit de José Montilla, vol tirar endavant una norma que també podria servir per regular una eventual consulta d'autodeterminació. Aquesta circumstància accentua, d'una banda, l'interès del front sobiranista a activar-la i, de l'altra, les resistències del sector constitucionalista, PSC inclòs.

Darrera actualització ( Dimarts, 25 de març del 2014 02:00 )