El Punt Avui

El PP i el PSOE es mostren satisfets pel revés judicial

Populars i socialistes subratllen que la sentència dóna la raó als que neguen la consulta, si bé els de Rubalcaba reiteren que cal “dialogar”

IU acusa el TC d'opinar sobre un text de caràcter polític

27/03/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge recent al Congrés dels diputats Foto: EFE.
Notícies relacionades

Satisfacció general. Les direccions del PP i del PSOE van aplaudir la resolució del Tribunal Constitucional que avorta la proclamació de Catalunya com a subjecte polític i jurídic. Més enllà dels matisos de cadascun, els dos partits estatals van voler subratllar que l'alt tribunal deixa molt clar que la sobirania catalana no existeix i que es barra el pas a la consulta. La sentència, doncs, suposa un bon argumentari de cara al ple que se celebrarà el 8 d'abril i, sobretot, servirà de munició per a la campanya del 25-M.

Si bé el TC no tomba tot el text, el PP respirava alleugerit davant la possibilitat que la institució no dictés una resolució unànime amb el pretext esgrimit dies enrere per una part dels magistrats que consideraven que no podien pronunciar-se sobre una declaració política. El tribunal, però, finalment ha entrat en el fons i ha acceptat que el primer apartat del text té conseqüències jurídiques, i això és el que volien emfasitzar ahir La Moncloa i la direcció del PP: que la sentència diu que la sobirania no es pot trossejar i que, per tant, Catalunya no pot consultar de forma unilateral.

El popular Carlos Floriano agafava aquest argument per exigir a Mas i als partits proconsulta que rectifiquin. “Amb la sentència a la mà, el PP demana als dirigents que recuperin el seny i abandonin el camí que han emprès, que només pot portar perjudicis”, reblava.

Per part del PSOE, el secretari d'organització, Óscar López, també destacava que, pel que fa a la sobirania i la possibilitat de convocar una consulta d'autodeterminació, el TC ha dit “una cosa que és òbvia”; que és il·legal. Això sí, els socialistes també s'han volgut aferrar al fet que la sentència recorda que els polítics poden optar pel diàleg i insistien que el que cal és agafar aquest camí, “i no el de Mas, que no porta enlloc”. El basc Ramón Jáuregui, per la seva banda, també insistia en la tesi que és moment de començar a discutir una reforma constitucional per “acomodar” Catalunya.

En canvi, des d'IU, el diputat Ricardo Sixto criticava que el TC “jugui en un camp que no li correspon” amb el benentès que considera que el text és una declaració política. Sixto va concloure que en lloc de pronunciaments judicials es necessita més “diàleg, debat i negociació”.

Mentrestant, els líders de la UGT i CCOO, Cándido Méndez i José Ignacio Fernandez Toxo, apuntaven ahir que la resolució convida al diàleg i d'això n'han de prendre nota els afectats. “La sentència és una invitació a la negociació política, on s'ubica el dret a decidir, i que s'haurien de donar per al·ludits tant Mas com Rajoy”, reblava el dirigent de la UGT. Toxo va voler deixar clar, en tot cas, que el dret a decidir “no té res a veure amb la independència”.

LA FRASE

Demanem als polítics catalans que recuperin el seny que s'exigeix a tots els governants
Carlos Floriano
VICESECRETARI GENERAL DEL PP

Els magistrats del TC opinen

La magistrada del TC, la catalana Encarna Roca, justificava la resolució argumentant que l'òrgan que “controla l'aplicació de la Constitució i, per aquesta raó, ens porta a dir que una part no és correcta però l'altra és absolutament correcta”. En declaracions a TV3, afegia que el dret a decidir és “un problema polític” que s'ha de resoldre a través del diàleg. També el magistrat Enrique López avisava que, a partir d'ara, el tribunal té una posició “clara, contundent” i unànime sobre futures actuacions catalanes.

Darrera actualització ( Dijous, 27 de març del 2014 02:00 )