El Punt Avui

La resolució judicial renova les expectatives al Congrés

Els grups pro consulta reclamen una resposta “a la britànica” a Madrid, tot i que els contraris no canvien el discurs

El Parlament confirma Turull, Rovira i Herrera perquè defensin el referèndum pactat

27/03/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
Jordi Turull , que amb Marta Rovira i Joan Herrera aniran al Congrés, ahir al Parlament Foto: J.L.
Notícies relacionades

Ja ho va dir Artur Mas. La sentència del TC com a mínim legitima la reivindicació constitucional del dret a decidir, i la següent parada en el procés, amb expectatives renovades, és el 8 d'abril al Congrés dels Diputats, on es debatrà la proposta de transferència a la Generalitat de la capacitat d'organitzar referèndums, seguint l'article 150.2 de la Constitució.

“Un referèndum consultiu és possible, i la sentència del TC així ho avala”, constatava el diputat de CiU Pere Vila en el debat d'ahir al Parlament previ a la votació sobre la terna de diputats que s'enviaran a defensar la proposta a Madrid. Vila, això sí, admetia que el pronunciament judicial també “crea més indefensió”, ja que contraposa la “il·lusió de continuar el camí” i la “voluntat històrica de Catalunya d'autogovernar-se”.

Amb 84 vots a favor (els de CiU, ERC, ICV i la CUP), 16 en contra (del PP) i 31 abstencions (del PSC i C's), el ple va ratificar la proposta presentada per la mesa, i seran els presidents dels grups parlamentaris de CiU, Jordi Turull, i ICV, Joan Herrera, a més de la portaveu del d'ERC, Marta Rovira, els que defensaran les tesis de la majoria de la cambra, i de la societat catalana per a la celebració d'un referèndum acordat. Els respectius suplents seran Mercè Jou, Dolors Camats i Oriol Junqueras.

La intenció el dia 8 és “oferir un pacte de manera responsable, amb l'esperança d'obtenir una resposta a la britànica, o a la canadenca”, implorava el portaveu adjunt d'ERC, Lluís Salvadó. “Hi anem a debatre les vies legals, com als països civilitzats, no a demanar permís o retre vassallatge”; avisava, això sí: “Donarem una lliçó de democràcia”, animava.

Tot i la porta que obre la sentència, els grups contraris al procés no van mostrar símptomes de canviar el discurs. “La resposta serà democràtica, i els demanem que l'acceptin”, avançava el popular Santi Rodríguez, igual que feia el líder de C's, Albert Rivera, que lamentava que el seu grup no pugui representar la part del Parlament que s'oposa al procés, com sí que farà el del PP. L'un i l'altre van demanar que fos Mas qui tingués la “valentia” d'anar al Congrés, però CiU els va recordar que hi va “una representació legislativa, i no executiva”, i que el president “ja ho defensa cada dia”. Quim Arrufat, de la CUP, va recomanar “tranquil·litat i bons aliments” als diputats designats, per aguantar “els previsibles insults i escopinades”.

El govern mesura el suport dels municipis

La vicepresidenta, Joana Ortega, ha enviat una carta, signada amb data d'ahir mateix, a tots els alcaldes de Catalunya per preguntar-los si estan predisposats a col·laborar en l'organització de la consulta del 9-N. La missiva, avançada ahir per l'ACN, recorda que al desembre es va acordar la data i la pregunta de la “consulta legal” sobre el futur de Catalunya, per a la qual l'Institut d'Estudis Autonòmics ha indicat cinc vies possibles. “Per fer efectiu aquest exercici de democràcia per qualsevol de les vies previstes, cal la coresponsabilitat” de totes les institucions catalanes, exposa. “És per aquest motiu que voldria conèixer el vostre compromís i col·laboració amb el Departament de Governació en l'organització de la consulta en els termes legalment establerts”, demana Ortega.

Darrera actualització ( Dijous, 27 de març del 2014 02:00 )