El Punt Avui

“La sentència és inconstitucional”

El magistrat Santiago Vidal i el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, protagonistes del Moment Zero dedicat a la justícia

28/03/14 02:00 BARCELONA - ANNA SERRANO
Notícies relacionades
El cicle torna
el 24 d'abril
amb Albert Sánchez Piñol
Notícies de ...

“La sentència del Tribunal Constitucional és inconstitucional.” Dos dies després que el TC anul·lés part de la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener del 2013, el magistrat Santiago Vidal i el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, van valorar el pronunciament en el decurs de les conferències que van fer dins del cicle Moment Zero, organitzat per El Punt Avui, l'entitat Moment Zero i el Born Centre Cultural, que té com a escenari l'espai museogràfic del barceloní barri de la Ribera.

L'argument de Vidal és que la sentència suposa un canvi de doctrina respecte del 2004, quan el TC va rebutjar el recurs del govern espanyol del PP contra els acords de l'executiu i la mesa del Parlament bascos per haver iniciat la tramitació del pla Ibarretxe, ja que no era “una resolució, disposició o acte” contra el qual es pogués recórrer. “Quan es canvia el precedent s'ha de motivar. No hi dedica ni un paràgraf”, va denunciar el magistrat, que també va avisar del “parany” que suposa que el tribunal vegi un encaix del dret a decidir en la Constitució, sempre que es modifiqui. “Per fer-ho són necessàries unes majories qualificades que a hores d'ara són impossibles d'aconseguir”, alertava Vidal.

Sàmper, però, veu en la referència a aquest dret una escletxa, ja que “comença a tenir un suport” a la carta magna. El president del Consell de l'Advocacia Catalana està d'acord a qualificar la sentència de dimarts com a “infumable”, i hi afegeix que s'hi s'exhibeix la “part més negativa i obscura del TC”, que, per primer cop, “entra a parlar de quelcom no jurídic, sinó polític”.

El pronunciament del Constitucional va ser una de les preguntes plantejades pels presents –més de 200 persones–, que també van demanar per la possibilitat que el Parlament declari unilateralment la independència si l'Estat impossibilita la consulta. Per Vidal, un dels trenta magistrats que han donat suport al manifest pel dret a decidir, seria “l'última baula a utilitzar” en una estratègia, la catalana, que Sàmper considera “ben travada”.

Nou sistema català

Tant Vidal com Sàmper van esbossar al Born Centre Cultural com hauria de ser el sistema judicial d'una Catalunya independent, partint del fallit model espanyol. “La transició democràtica del 1978, en un dels àmbits que va fracassar és en el de la justícia”, va dir el magistrat.

Va haver-hi moltes coincidències, una de fonamental: “El que més mal fa a la justícia és la lentitud en la resposta.” Si una sentència tarda dos o tres anys, alertava Vidal, al ciutadà això li serveix de poc més que “per penjar-la com un quadre al menjador de casa seva”. La proposta del magistrat de la secció desena de l'Audiència de Barcelona és reduir a un termini màxim de sis mesos la durada d'un procés en primera instància, i a tres el límit de la resolució del recurs. Si els jutges els incompleixen, se'ls penalitzaria primer amb una amonestació, a la qual seguiria una suspensió de feina i sou i, finalment, se'ls hauria de fer pagar els danys i perjudicis del plet.

“Hem de parlar d'una justícia justa, si és lenta no és justa”, definia el president del Consell de l'Advocacia Catalana, que aplega 14 col·legis d'advocats, i afegia a l'agilitació del sistema els requisits de fer-lo necessàriament més pròxim al territori i eficaç. Sàmper apostava per potenciar l'arbitratge i la mediació com a alternatives a la via judicial, cosa que serviria, de retruc, per descongestionar-la.

Vidal hi afegia dos compromisos més, un amb la transparència i un altre amb l'honestedat i dedicació laboral dels membres de la judicatura. “Tots sabem què s'ha de fer i què no per arribar al Tribunal Suprem, i això és un perill”, admetia.

Contra les lleis de l'Estat

Les conferències van ser una mirada al futur, i es van aturar també en el present. El president del Consell de l'Advocacia Catalana va criticar durament les últimes lleis impulsades pel govern espanyol de Mariano Rajoy, la de taxes judicials, la reforma del mapa judicial i la de seguretat ciutadana, coneguda com a llei Fernández Díaz. “Cal aturar la regressió de drets socials que patim a l'Estat”, avisava Sàmper, convençut que l'última norma porta a “un estat policial”.

El magistrat Vidal i el president del Consell de l'Advocacia Catalana van protagonitzar el Moment Zero del mes de març, un cicle que es reprendrà el 24 d'abril amb l'escriptor i antropòleg Albert Sánchez Piñol.

LES FRASES DE VIDAL

La sentència
del Tribunal Constitucional és inconstitucional. Compte amb el parany del dret
a decidir

LES FRASES DE SÀMPER

El que més mal fa de la justícia és la lentitud a l'hora de donar resposta. La sentència no serveix de res si arriba al cap de dos o tres anys
La declaració unilateral d'independència
ha de ser l'última baula que hem d'utilitzar
Per mi, la transició democràtica del 1978 en un dels àmbits en què més va fracassar va ser en el de la justícia
La llei Fernández converteix el nostre sistema en un de més propi d'un estat policial que d'un estat on imperi la llibertat
El que realment és un problema és la tardança dels processos. La justícia, si és lenta, no és justa. Els processos han de durar la meitat del que triguen ara
S'ha d'enterrar la burocràcia no només en l'administració de justícia, sinó en tota l'administració
Per primer cop, el TC entra a parlar de quelcom no jurídic sinó polític. Amb la sentència, el dret a decidir comença a tenir un suport en
la Constitució
Darrera actualització ( Divendres, 28 de març del 2014 02:48 )