El Punt Avui

Barcelona inicia el camí per sumar-se a la hisenda catalana

El conveni que fixarà com es concreta l'adhesió encara s'ha de pactar

Un altre gest de Martí per distanciar-se del PSC

29/03/14 00:00 BARCELONA - F. ESPIGA
La seu de l'Agència Tributària Catalana a la qual s'hi ha afegit Barcelona Foto: MARTA PÉREZ.

En una decisió que té valor essencialment com a gest de reafirmació política, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir afegir-se a l'embrió de la futura agència tributària catalana. El que suposarà aquesta adhesió en termes de gestió fiscal és una qüestió que, ara per ara, però, encara està per definir, ja que s'haurà de concretar en un conveni a negociar. La seva base serà l'acord rubricat el passat 20 de febrer entre la Generalitat i les quatre diputacions del país per administrar els seus respectius tributs, més els cedits per l'Estat, a través d'una xarxa de 53 oficines. Un tracte, però, que, com va insinuar ahir la tinenta d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens (CiU), només podrà ser tingut en compte com a referència, ja que la magnitud del consistori barceloní –només en concepte d'IBI recapta, per exemple, 590 milions d'euros a l'any– i les especificitats legals que té reconegudes en tant que capital, obligaran a fer que la seva relació amb la futura agència es basi en el principi de l'especificitat.

Sense base, doncs, per fer un debat sobre política tributària, aquest va pivotar sobre arguments bàsicament ideològics. ERC, CiU i ICV-EUiA van acabar donant suport a la proposta, presentada pels republicans, amb referències recurrents al paper que jugarà la hisenda catalana en la transició nacional. Una reflexió que també va utilitzar el PP, però per votar-hi en contra.

El PSC, per la seva banda, es va abstenir. Es dóna el cas que en la discussió d'aquest punt es va demanar votació nominal per comprovar si Jordi Martí, a les portes de les primàries, es desmarcava del seu grup. En aquest cas, no ho va fer. Només una estona abans, però, no se n'havia estat de blasmar la posició dels seus companys de bancada de no donar suport a una declaració, que per tant no va prosperar, en què es criticava l'última resolució del Tribunal Constitucional sobre el procés.

LA FRASE

Amb l'adhesió fem un pas endavant per assentar una peça fonamental en la transició nacional
Jordi Portabella
REGIDOR D'ERC A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA
Darrera actualització ( Dissabte, 29 de març del 2014 00:00 )