El Punt Avui

Acte unitari al Baix Llobregat a favor de la consulta

CiU, ERC, ICV-EUiA, els sindicats, l'ANC i Òmnium donen impuls públic a la Taula pel Dret a Decidir de la comarca

Àlvarez, líder de la UGT, es defensa de les crítiques del PSC, la principal absència

29/03/14 02:00 PALLEJÀ - SERGI PICAZO
Salvador Esteve (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Lluís Tejedor (ICV), ahir al vespre a Pallejà Foto: ALBERT SALAMÉ.

Alcaldes de CiU, ERC i ICV-EUiA, els líders dels sindicats UGT i CCOO i les entitats Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana van donar ahir el tret de sortida públic a la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat amb un acte públic a Pallejà davant d'unes 800 persones. El seu president, Frederic Prieto, alcalde de Cornellà del PSUC entre el 1979 i el 1985, va anunciar que vehicularà l'adhesió de 530 entitats i 21 ajuntaments de la comarca al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Aquesta va ser la manera de visualitzar el “suport”, en paraules seves, “d'una comarca clau per a la consulta pels seus 800.000 habitants”. Cap dirigent del PSC va assistir a l'acte.

La Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, constituïda al desembre, suma 21 ajuntaments dels 30 de la comarca, el que representa un 70% del total. Tanmateix, falten els ajuntaments de les ciutats més poblades, com ara Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Castelldefels, Esplugues o Gavà. “El 30% d'ajuntaments que falten reuneixen milers de ciutadans. Els hem d'anar convencent un per un”, va admetre l'alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, de CiU. Els alcaldes del Prat, Luis Tejedor, i Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, tots dos d'Iniciativa, representaven les dues ciutats més poblades del pacte local del Baix Llobregat.

Àlvarez, líder de la UGT i militant socialista, va respondre a les crítiques fetes la setmana passada pel portaveu del PSC, Maurici Lucena, contra el seu suport a la consulta assegurant que “el dret a decidir significa una oportunitat més per poder aprofundir en la democràcia”. Nascut a Astúries però català d'adopció des del 1975, Àlvarez va reivindicar la “Catalunya formada per gent arribada de tota la península” per fer avui “una societat d'homes lliures”. Segons ell, “l'avenç nacional sempre ha anat acompanyat al llarg de la història d'un avenç social”.

Reclam social, també

Tejedor, des del Prat, va aplaudir “la pluralitat política de l'acte” pel dret a decidir i va defensar “que cadascú vagi a votar segons les seves idees”. No va estalviar, però, crítiques a les “elits que governen Catalunya i Espanya”. Segons ell, “el dia 9 de novembre hem de votar, però el projecte de país nou no ha de ser el projecte de les elits”. Junqueras hi va afegir: “Tenim el deure de lluitar per tenir la capacitat d'ajudar els que més ho necessiten” amb un estat independent. “No exigeixo a ningú que sigui independentista, però sí que sigui demòcrata. Defensarem el dret a votar per tots els camins possibles”, va dir.

A l'acte també hi van ser el diputat al Congrés Joan Tardà, de Cornellà, i l'exlíder d'EUiA Jordi Miralles, de Castelldefels.

LES FRASES

Demano que a les eleccions europees donem suport als partits que defensen la consulta
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
El 30% de ciutats que falten reuneixen milers de ciutadans. Els hem d'anar convencent
un per un
Salvador Esteve
PRESIDENT DIPUTACIÓ DE BARCELONA
L'avenç nacional sempre ha anat acompanyat de l'avenç social. Ara no serà diferent
Josep Maria Àlvarez
SECR. GRAL. UGT
Darrera actualització ( Dissabte, 29 de març del 2014 02:00 )