El Punt Avui

Brussel·les serà avui un clam per la consulta

Es preveu que s'hi manifestin milers d'europeus a favor de l'autodeterminació

30/03/14 03:00 BARCELONA - Ò.P.J

Milers de persones arribades en desenes d'autocars des de diversos indrets d'Europa, convocades per la International Commission of European Citizens (ICEC) amb el suport de partits i moviments nacionalistes, es manifestaran avui a Brussel·les per reclamar el respecte de les institucions comunitàries als drets dels pobles. “Hi anem per comunicar que no acceptem oposicions ni amenaces contra l'exercici del dret universal a l'autodeterminació”, ha resumit la portaveu, Anna Arqué.

La convocatòria s'iniciarà amb un mosaic humà al Jubel Park, d'on partirà la marxa pels carrers que envolten la seu del Parlament i la Comissió Europea. A més dels discursos, clouran l'acte les actuacions de grups com ara Brams o La Carrau. També hi serà Elbus.cat, un autobús pintat amb una gran estelada, que hi ha anat expressament des de Catalunya, fent aturada a Perpinyà, Lió i París. Més de 150 persones han contribuït a sufragar-ne les despeses.

Tot i que hi haurà també bascos, flamencs, vènets o sud-tirolesos, i el lema triat serà el genèric Europe, we will vote!, l'acte constituirà un clam de suport al referèndum escocès del 18 de setembre i, sobretot, a la consulta catalana del 9-N. De fet, es calcula que més de la meitat de la delegació ha arribat en autocars i mitjans privats des de Catalunya, i s'hostatja en cases particulars de nacionalistes flamencs. Ahir a la tarda, ja se'ls va oferir una recepció a la Flemish House de Brussel·les i es va organitzar la primera estelada d'espelmes internacional al municipi d'Oversije.

Exposicions, congressos i xerrades

Tot un programa d'activitats embolcallen la manifestació d'avui. Dijous es va estrenar a Gant l'exposició Artistes per l'autodeterminació, amb la destacada presència del National Collective d'Escòcia i els dissenyadors catalans Arnau Torrente i Jordi Calvís. La col·lecció farà un periple per Flandes abans de saltar a Escòcia o Catalunya. Tot seguit es va fer un simposi sobre l'autodeterminació i es va presentar la cervesa flamenca Ja, elaborada expressament per a la reivindicació. Demà, la ICEC serà a l'assemblea anual de la Xarxa Mundial dels Drets Col·lectius dels Pobles, i dimarts es farà al Parlament Europeu un seminari sobre autodeterminació coorganitzat pel Ciemen.

Darrera actualització ( Diumenge, 30 de març del 2014 03:00 )