El Punt Avui

“No hi haurà referèndum”

La vicepresidenta espanyola insisteix que el diàleg sobre la consulta és impossible perquè està fora de la llei

Santamaría exhibeix suport a Sánchez-Camacho en l'inici de la cursa per les europees

31/03/14 02:00 BARCELONA - IVAN VILA
Santamaría era l'estrella convidada en la convenció del PP
Notícies de ...

Quan només falten 10 dies per al debat a les Corts en què el front sobiranista reclamarà la transferència competencial que li permetria convocar un referèndum d'autodeterminació el 9 de novembre, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va arribar ahir a Barcelona amb un missatge inequívoc, per si encara quedés algú que no tingués clar quin serà el desenllaç de la sessió de la setmana vinent al Congrés: “No hi pot haver cap referèndum per la independència de Catalunya, i no n'hi haurà cap amb aquest govern.” I no pas perquè no vulgui, va insistir. És que “no podem disposar d'allò que correspon a tots els espanyols”.

Sáenz de Santamaría, que exercia d'estrella convidada en la convenció que ahir celebrava el PP català, va exhibir rotunditat institucional a còpia de frases lapidàries. De mostra: “La sobirania nacional no admet la metonímia; una part no pot parlar en nom del tot.” La vicepresidenta espanyola va negar cap falta de disposició a negociar de l'executiu de Mariano Rajoy, i va posar com a exemples la creació del Fons de Liquiditat Estatal (FLA) o la frenada del dèficit públic que, segons va dir, són fites fruit del diàleg. El que passa, seguint la seva argumentació, és que “hi ha coses que no admeten discussió”. O, dit d'altra manera, seguint les frases rotundes: “En política, dialogar és un verb que només es pot conjugar dins la llei”. I fora? “Fora de l'estat de dret ni tenen sentit els drets, ni legitimitat els estat”.

La número dos de Rajoy va fer un relat hagiogràfic de la gestió del seu govern, i un elogi fervent d'una Catalunya amb “forts llaços afectius a més de jurídics” amb Espanya, i a la qual no ha anat malament formar part de l'Estat, va argumentar, aportant dades com ara que és el territori on més s'ha invertit en infraestructures durant els últims 20 anys. Tampoc no li ha anat malament, va insistir, formant part de la Unió Europea, i amb l'euro. “Us imagineu, perdre-ho?”, va preguntar a l'auditori. “Us imagineu haver de tornar a dur a la butxaca el passaport?”.

Abans, però, ja havia avançat que “no es tracta d'espantar ningú sinó de prevenir”. Al capdavall, tot això no passarà, segons va deixar clar quan va al·legar que, amb iniciatives com els préstecs del FLA, “el govern d'Espanya és el que més s'ha preocupat pels catalans”, perquè “la Generalitat ha deixat d'atendre el que és necessari per promoure el que és impossible”.

La major part dels atacs a Artur Mas i al govern, però, se'ls va reservar Alícia Sánchez-Camacho, que va presentar Sáenz de Santamaría com “una catalana més, una amiga i una servidora pública dels interessos dels catalans”.

Interpretacions del TC

La presidenta del PP català va acusar Mas i “els seus còmplices d'ERC” de treballar “només per destruir”; d'usar “la paraula diàleg sense voler-lo perquè volen imposar la seva voluntat”; i de tenir “un projecte per treure'ns d'Europa”.

La líder dels del PP catalans també es va referir a la sentència amb què el Tribunal Constitucional va tombar la Declaració de Sobirania del Parlament, i a la interpretació que n'ha fet el govern en el sentit d'entendre que legitima que el dret a decidir pot tenir cabuda en la Constitució. “Això és fals”, va sentenciar. Sánchez-Camacho ho té clar: “la sentència diu que qualsevol aspiració política és legítima”, també la de reformar la Constitució o la de la independència, però això no significa “que un projecte independentista sigui legal”.

La visita de Sáenz de Santamaría i l'acte d'ahir, dissenyada com a tret de sortida de la precampanya del PP a les europees, s'emmarca en una estratègia dels de Rajoy per reforçar el PP català i la seva presidenta, de moment de cara als comicis del 25 de maig, per intentar recuperar el protagonisme i el terreny perdut en les enquestes en benefici de Ciutadans, que aspira a esdevenir el pal de paller del front constitucionalista a costa del PP. D'aquí l'èmfasi dels elogis que Sáenz de Santamaría va dedicar al PP català i a Sánchez-Camacho, a qui va agrair fins i tot haver batut el rècord de diputats del PP al Parlament, com si ho hagués aconseguit ahir i no fa 16 mesos. No deixa de ser un rescabalament després que Rajoy ha descartat definitivament la possibilitat de substituir Sánchez-Camacho i reciclar-la en eurodiputada, una opció de què es va parlar fa unes setmanes i de la qual ella no volia ni sentir a parlar.

Ara Santiago Fisas ja exerceix, ja ho feia en l'acte d'ahir, de candidat català de facto a les europees, però en espera que Rajoy anunciï la composició de la llista, els del PP encara el presenten com a eurodiputat.

LES FRASES

Algú ha d'explicar als ciutadans què seria Catalunya sense Espanya. No es tracta d'espantar ningú, sinó de prevenir
Rajoy es preocupa pels catalans. Mas ha deixat d'atendre el que és necessari per prometre l'impossible
En política, diàleg és un verb que només es pot conjugar dins de la llei
Soraya Sáenz de Santamaría
VICEPRESIDENTA ESPANYOLA
No es pot construir una Catalunya independent excloent els milions de catalans que volem seguir sent també espanyols
Alguns usen la paraula diàleg però només volen imposar la seva voluntat
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ
La garantia que continuem sent catalans i espanyols la dóna el PP
Santiago Fisas
EURODIPUTAT DEL PP
Hi ha marcs legals i no està a l'abast del govern espanyol impedir que el poble català voti
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
Dialogar és un verb que quan cal s'ha de conjugar sense anar contra la llei, però per canviar la llei
Josep Antoni Duran Lleida
PRESIDENT COMITÈ GOVERN UDC

Homs: “Hi ha marcs legals per la consulta”

El portaveu del govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, va replicar ahir mateix Sáenz de Santamaría, assegurant que el “sorprèn” que el govern espanyol “s'erigeixi” en tribunal i determini “què es pot fer, què és legal i què no”, informa l'ACN. “Fins on jo sé, estem en un estat de dret, hi ha marcs legals perquè Catalunya pugui fer la consulta i no està a l'abast del govern impedir que el poble català voti”, va assenyalar Homs, que va insistir que el TC ha admès que “la idea del dret a decidir” cap dins la Constitució. Homs va demanar als ministres espanyols que està previst que visitin Catalunya aquesta setmana “que acceptin les regles del joc democràtic”.

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, també va replicar la vicepresidenta espanyola, per Twitter. “Soraya Sáenz de Santamaria diu que dialogar és un verb que només es pot conjugar dins de la llei. Jo ho diria d'una altra manera: dialogar és un verb que quan cal s'ha de conjugar sense anar contra la llei, però per canviar la llei.”

Darrera actualització ( Dilluns, 31 de març del 2014 07:27 )