• 31 mar. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • ESTEVE GIRALT Sant Jaume d’Enveja

El delta de l’Ebre clama contra el pla hidrològic

La primera gran manifestació per exigir el cabal ecològic en el tram final del riu mobilitza 15.000 persones

 Com si estiguessin en una festa, com es viuen les coses realment importants a les Terres de l’Ebre, un riu de gent va recórrer ahir els tres quilòmetres que separen Sant Jaume d’Enveja (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre), a les dues riberes de l’Ebre, per exigir l’anul·lació del nou pla hidrològic del Govern del PP. La primera gran manifestació per reivindicar un cabal ecològic que garanteixi la supervivència del delta de l’Ebre va passar per sobre del mal temps i la pluja, va sumar bona part del teixit social de les comarques ebrenques i va veure per primera vegada rere les pancartes del moviment antitrans-vasista tots els partits polítics catalans amb l’excepció del PP i Ciutadans.

VICENÇ LLURBALa protesta va creuar l’Ebre entre Sant Jaume d’Enveja (Montsià) i Deltebre (Baix Ebre), i va col·lapsar de gent el pont lo passador

“És una asfíxia ambiental i econòmica per a les Terres de l’Ebre”, va advertir Joan A. Panisello, membre de la Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE). Per si a algú li quedava algun dubte, continua activa i fins i tot renovada la força ciutadana que el 2000 ja va contribuir de manera decisiva a derogar el Pla Hidrològic Nacional d’Aznar. En la manifestació d’ahir van conviure quatre generacions. En la memòria de molts, la protesta que gairebé tres lustres enrere va portar la mateixa marea blava fins a Brussel·les. Allà també van suportar la pluja; ho sap Felicidad Tomàs, que es va mobilitzar ahir al costat dels seus quatre néts, filla i dos gendres. “Hem vingut a defensar el que és nostre, estic convençuda que ho aconseguirem”, va pronosticar.

Tots els pobles del delta de l’Ebre van estar representats en la protesta pels seus veïns i alcaldes. També hi van arribar ciutadans de la resta del país, de Lleida i de Barcelona, fins i tot d’Aragó. “L’hem d’aturar, no es pot permetre, per això som aquí”, va dir Bet Cobo, que va venir amb el seu marit i la filla de pocs mesos des d’Olot (Garrotxa).

“Sabíem que manteníem intacta la capacitat de mobilització”, va destacar, satisfet, Manolo Tomàs, líder històric de la PDE, instants després que l’acidesa de les jotes tanqués la manifestació. “Volem un riu sense sal”, van cantar.

Enrere van quedar gairebé tres hores de protestes, molts crits, una pancarta unitària (“L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”) i diverses al·lusions directes a Miguel Arias Cañete, el mateix ministre que va dir una dècada enrere que l’aprovació del Pla Hidrològic Nacional seria un “passeig militar”. “No se sortirà amb la seva, sabem que fa les coses per ous, i per ous els nostres”, va etzibar Susanna Abella, portaveu de la PDE.

La primera gran demostració de força contra el pla hidrològic va finalitzar amb la capçalera de la manifestació arribant amb el crit de “No al transvasament, lo riu és vida” a les portes de l’Ajuntament de Deltebre. Malgrat que el ministre Cañete no s’ha cansat de repetir que el seu pla hidrològic no preveu el transvasament de l’Ebre, la plataforma denuncia que el pla donarà pas a un gran pacte nacional de l’aigua que sí que l’inclourà.

El moviment social antitrans-vasista sosté que amb la mobilització del 30-M comença una nova etapa de lluita que durarà dos anys. La PDE adverteix que ara tot serà més “confús” que el 2000, quan van combatre un transvasament de l’Ebre sense embuts. “Ara serà més difícil d’explicar, però anirem on faci falta”, va advertir Tomás. La plataforma, com la Generalitat, sap que el paper de la UE serà determinant. Rere la pancarta hi havia ahir tres eurocandidats: Ramon Tremosa (CDC), Francesc Gambús (UDC) i Josep M. Terricabras (ERC).