El Punt Avui

OPINIÓ

“Escolta, Espanya...”

01/04/14 02:00 PERIODISTA - LLUÍS FALGÀS

“Escolta, Espanya – la veu d'un fill que parla en llengua no castellana: Parlo en la llengua que m'ha donat la terra aspra.” L'Oda a Espanya de Joan Maragall ressonarà indirectament dimarts de la setmana vinent a l'hemicicle del Congrés dels Diputats en un context i en un format ben diferents de l'època que va ser configurada. Lluny queda aquella història, tot i que l'esperit actual és semblant al poema que sovint interpreta de meravella el cantautor de Tàrrega Xavier Ribalta.

L'“Escolta, Espanya” del 8 d'abril serà escrit per representants dels tres partits sobiranistes. Ull... Que un text escrit a tres mans pot sortir confús. Serà interpretat per tres parlamentaris: Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera. Tots tres han demostrat al Parlament de Catalunya que tenen bona “fusta” política. Són disciplinats amb les seves formacions. Tenen les idees clares, i hem d'estar convençuts prèviament que no ens faran caure la cara de vergonya. Ni ens faran fer el ridícul davant del “respectable”.

Deia Josep Tarradellas: “En política, feu el que vulgueu menys el ridícul.” Tot el contrari, perdran la votació fent-se respectar amb la cara ben alta, gràcies al seu tarannà i als seus arguments pacífics. Joan Herrera, com a exdiputat al Congrés, ha parlat més hores des del faristol de l'hemicicle que no pas molts parlamentaris de les majories que han passat mitja vida asseguts en un escó i en absolut silenci a la cambra baixa.

A CiU hi ha hagut debat secret davant la possibilitat legal que fos el president de la Generalitat qui havia d'anar a defensar la qüestió davant les Corts espanyoles. Artur Mas no anirà a Madrid. No hi anirà per no ser un gat escaldat com ho va ser el lehendakari Juan José Ibarretxe. Tot i que tard o d'hora i en el mateix so de pau que hi aniran dimarts els tres diputats, Artur Mas haurà de veure's cara a cara amb el president del govern espanyol.

Darrera actualització ( Dimarts, 1 d'abril del 2014 02:00 )