• 2 abr. 2014
  • La Vanguardia (Català)

“Tens un moment?”

Isabel Garcia Pagan “Tens un moment?”. I el moment va durar més de mitja hora. Els jardins del Palau Robert, una illa aliena als trepants de les obres al passeig de Gràcia de Barcelona, van propiciar el petit miracle de reunir Francesc Homs i Soraya Sáenz de Santamaría, primer en públic i després en privat, amb el ministre Jorge Fernández com a testimoni. La inauguració de l’exposició EFE, 75 anys en fotos, patrocinada per La Caixa, presentava tots els ingredients per propiciar la cita sense que intervingués Luján Argüelles, alcavota d’enamoraments televisius, una de les mediàtiques convidades.

El conseller havia rebut la vicepresidenta a peu de cotxe a la Diagonal, ella amb vestit verd i ell amb corbata verda.... Un passeig invers en el temps per 75 imatges, a corre-cuita per davant de les fotos políticament incòmodes –la manifestació del dia de la Constitució a Barcelona, la Via Catalana de l’última Diada–; parades cordials davant d’èxits compartits: l’últim Mobile World Congress (2013), el Mundial de futbol de Sud-àfrica (2010), els Jocs Olímpics de Barcelona (1992)... I rialles davant uns Beatles amb montera abans d’actuar a Barcelona (1962). Oblidats els antics conflictes de protocol, no hi va haver discursos de les autoritats i sí una explícita indicació de Ramon Pellicer, conductor bilingüe de l’acte, perquè –sense càmeres ni micros– s’obrís el jardí “al diàleg”. A continuació va venir aquest “tens un moment?” d’Homs, un gest d’acceptació de Santamaría i la desactivació de la kryptonita del seu anell...

Es va escenificar davant el públic la voluntat de tots dos. Van creuar el jardí, van agafar un ascensor i van parlar. Fins i tot van rememorar batalletes estatutàries del 2006, quan intercanviaven comentaris “des d’un racó” sense imaginar càrrecs de futur. El missatge estava llançat. El conseller es va acomiadar, va canviar el jardí per la llotja del Barça i Santamaría pel president de la Generalitat. La festa d’Efe continuava: Julia Otero, Elsa Anka, Gemma Mengual, Ona Carbonell, Joel González... Tots van complimentar la vicepresidenta, amb les incondicionals Llanos de Luna i Alicia Sánchez-Camacho.