• 3 abr. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • ANÀLISI Enric Juliana

El moment Crimea

Fons social: l’estrès de la turboeconomia vèneta; rerefons escènic: Escòcia, Catalunya, Crimea...

Hi ha al Vèneto material més que suficient per a una mitologia independentista contemporània. Al costat de l’expedient històric de la Sereníssima República Veneciana, potència comercial mediterrània des de l’alta edat mitjana fins a finals del segle XVIII, el tricentenari català del 1714 es fa petit.

ARXIUEl vehicle blindat confiscat a Venècia el 1997

La ciutat dels canals, un món en si mateix, sempre ha mirat amb supèrbia la Terraferma, el seu entorn. Venècia, capital del turisme burgès. Ciutat-museu. Ciutat-terrassa. Grans palaus i cristalls de Murano. La indústria, contaminant, a Mestre. La Terraferma, rude. A les pel·lícules italianes dels anys cinquanta, les criades parlaven amb accent vènet.

Als vuitanta, després de la crisi del petroli, es va produir una gran eclosió exportadora. Encara es podia devaluar la lira. Grans marques globals –Benetton i Luxottica, per exemple– i un model productiu basat en la petita empresa. Treball, família, exportació, deslocalització i fòbia als sindicats. El model Nord

est, en diuen a Itàlia. A finals dels anys noranta, el PIB del Vèneto era superior al de Grècia. Família, treball, exportació i riquesa domèstica. Un món desarticulat políticament després de l’enfonsament de la Democràcia Cristiana. Eclosió de la Lliga Vèneta, sòcia fundadora de la Lliga Nord el 1991. Banderes amb el lleó alat de l’evangelista Sant Marc. Grups dissidents de la Lliga que van començar a somiar amb la independència i els cops d’efecte. Tot el que passi a Venècia té assegurat un impacte al món.

El març del 1997, un grup d’homes uniformats desembarca a la plaça Sant Marc amb un vehicle cuirassat. Pugen a una de les torres de la plaça i despleguen la bandera del lleó alat per celebrar el 200è aniversari de la caiguda de la Sereníssima República Veneciana en mans de Napoleó, Els carrabiners assalten la torre. L’única arma que hi troben és un fusell metrallador de la Segona Guerra Mundial. El blindat resulta ser: un xassís cuirassat artesanalment. Vuit independentistes de províncies condemnats a presó.

Disset anys després, la història sembla que es repeteix. Vint-iquatre detinguts, un vehicle blindat fabricat en un garatge, el pretès intent de comprar armes als albanesos i el pla per a una acció espectacular a Sant Marc. Fa unes setmanes, un empresari especialitzat en negocis en línia va organitzar un referèndum via internet sobre la independència vèneta que va resultar ser un frau.

Rerefons polític: la crisi econòmica, l’estrès del model Nord

est, la crisi electoral de la Lliga Nord, l’intent de Beppe Grillo de pescar més vots en aquest calador –competició entre populistes– i el nou fenòmen dels forconi (literalment, els de la

forca), un moviment matusser que recorre el país –autònoms en peu de guerra– amb fam d’acció directa.

Rerefons escènic: Escòcia, Catalunya i, sobretot, el referèndum de Crimea. Tot el que ve d’Orient sempre té impacte a Venècia. Són grans escenògrafs, són grans venedors.

Notícia del dia, d’interès per al públic català: la República italiana està en guàrdia. Sentirem parlar del Vèneto.