El Punt Avui

RAMON TREMOSA EURODIPUTAT I CANDIDAT DE CIU A LES ELECCIONS EUROPEES
Del corredor mediterrani al tren de
la història
Ramon Tremosa es va presentar a les eleccions del 2009 amb la defensa del corredor mediterrani com a proposta estel·lar. L'eurodiputat de CiU va entrar a la comissió de Transports i, a l'hora de fer balanç, assegura que està molt satisfet d'haver presentat esmenes que després van prosperar, com ara la connexió dels ports catalans. Defensa que “el corredor és un gran precedent per al procés català a Europa”. “El 2009 teníem el corredor, ara tenim el tren de la història de Catalunya aparcat davant”, remarca. El seu balanç d'activitat com a eurodiputat es pot consultar en el web tremosa.cat.

“Si som una nació, s'ha de poder veure la nit electoral”

“No podem tornar a votar sis punts per sota de la mitjana espanyola. Serà utilitzat”

“Escòcia és com un vaixell nuclear que trenca el gel i nosaltres anem al darrere, remant”

06/04/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
Ramon Tremosa és eurodiputat i candidat de CiU a les eleccions europees del 25 de maig Foto: JOSEP LOSADA.
Canals relacionats
Si hi ha anticipades
i es requereix una llista única, el camí està desbrossat
fins a la porta
Europa està per sobre d'Espanya. Quan estàs
endeutat i arruïnat, no ets sobirà

Ramon Tremosa arriba a la direcció del diari directe des de l'aeroport, després d'un ple a Brussel·les. L'eurodiputat de CiU repeteix com a candidat a les europees en uns comicis marcats pel procés.

Els interessos particulars d'alguns comissaris de la Unió Europea, com ara els de la senyora Reding o els de Barroso, han influït en la posició respecte a Catalunya?
Barroso ha anat variant en funció de la pressió de l'Estat espanyol, que ha estat creixent. Ara hi ha molts comissaris que acaben la feina i han d'anar a treballar al sector privat, en grans multinacionals regulades pels estats, i això fa que facin declaracions que agradin a aquests estats. En preguntes escrites a la comissió, Barroso m'ha respost tres coses diferents. L'última, més en la línia del que volia el govern espanyol. Però l'agent més rellevant són els estats, el consell. Ucraïna, en un dia, va aconseguir de Merkel i Obama una frase a favor de la seva unitat territorial. Espanya no ho ha aconseguit en un any i mig. És més, la comissària Reding va venir a Barcelona i va dir davant del secretari d'estat Méndez de Vigo: “Negocieu sense línies vermelles.” No és el que Madrid volia sentir, sinó ben al contrari.
Que no hi hagi una posició a favor de la integritat d'Espanya ja és molt?
És moltíssim. Espanya passa un molt mal moment. Dels deu alts càrrecs que hi ha en joc en aquestes eleccions, no n'hi haurà cap per a un espanyol. Li han tret la cadira del Banc Central Europeu. Ha demanat presidir alguns organismes de rescat nous, dels que s'han creat per a la supervisió financera, i no li n'han donat cap. És un senyal que no s'està content amb la manera com Espanya està fent moltes coses: les crisis econòmica, energètica, educativa, laboral, judicial i de seguretat jurídica; els trens d'alta velocitat; la morositat, i també el model territorial.
El govern espanyol s'ha excedit amb les pressions?
Quan, fa un any i mig, el ministre García-Margallo va amenaçar Escòcia de vet, The Economist, que defensa el no en el referèndum escocès, però és proconsulta per una qüestió de principi democràtic, va fer una pàgina en què deia que una Espanya arruïnada, endeutada i cada dia més dependent del diner europeu no podria vetar res ni ningú. En la comissió d'Economia, vaig dir a Jean-Claude Trichet: “Vostè va aconseguir en trenta minuts el que nosaltres no hem pogut aconseguir en trenta anys, que és reformar la Constitució espanyola amb una trucada.” Ell ho va reconèixer. Europa està per sobre d'Espanya. Quan estàs endeutat i arruïnat, no ets sobirà.
La UE pot fer de mitjancera perquè es faci el referèndum o per obtenir el reconeixement en cas de declaració unilateral?
M'agradaria que hi intervingués i que fos possible resoldre el conflicte català com Escòcia i el Regne Unit. Són un exemple de com cal gestionar una crisi territorial. Escòcia té un Parlament amb només un 53% de diputats a favor del referèndum i amb una participació baixa en les eleccions escoceses. Nosaltres tenim dos terços, una participació molt alta, del 70%. El nostre referèndum és molt més legítim des del punt de vista de la participació electoral i de la majoria parlamentària que el demana. Els que tenen un problema per explicar per què no podem votar són el PP i el PSOE. Els diaris i els polítics internacionals pregunten per què no ens deixen votar. La raó és que guanyaria el sí? La transició a Escòcia s'intueix tranquil·la, acordada. El Tresor britànic garanteix el deute públic fins que s'acordi per al repartiment d'actius i passius. Escòcia es dóna un any i mig entre el referèndum i la declaració d'independència per negociar la permanència a la UE. Passar l'Àrtic amb un bot de rems a l'hivern costa molt. Escòcia és com un vaixell nuclear que trenca el gel i nosaltres anem al darrere, remant.
Tem que C's entri a l'ALDE i combati el reconeixement del dret a decidir?
Molts alts càrrecs del grup liberal demòcrata, com ara Graham Watson, president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, i Hans van Baalen, eurodiputat holandès i president de la Internacional Liberal, s'han manifestat a favor del dret a decidir. Quan C's ataca el dret a decidir, no ataca només CDC, ataca un principi liberal demòcrata. Vull recordar que el 2009 la Lliga Nord, amb tretze diputats, va trucar a la porta del grup ALDE, però quan van mirar el perfil dels diputats i l'ideari del partit, els països nòrdics, que busquen partits de govern i estructurals, els van dir que no. També dependrà del nostre resultat. Si CiU obté un resultat molt fluix, tindrem menys capacitat de negociació. En canvi, si n'obté un de molt bo, tindrem més capacitat de bloqueig.
Si el resultat és dolent, el lideratge de Mas en el procés se'n ressentirà?
Hi hauria qui òbviament el podria utilitzar per debilitar el seu lideratge.
La clau d'aquestes eleccions serà la participació?
Sí. No podem tornar a votar sis punts per sota de la mitjana espanyola. Això també serà utilitzat. Si els catalans som una nació, s'ha de poder veure la nit electoral. Que els partits que ho defensin aconsegueixin mobilitzar molta gent i guanyar les eleccions. Ens podem manifestar, però si a l'hora de votar queden al davant partits que, per exemple, no defensen el català, no ho demostrem.
El fracàs de la candidatura unitària perjudica la participació en les eleccions?
Hem negociat molt i hem estat a punt de tenir-la. Si arribem a unes eleccions anticipades a la Generalitat perquè ens han prohibit la consulta de totes les maneres i la situació és excepcional i requereix una llista única, el camí està desbrossat fins a la porta. Ja ho veurem. Ara no s'ha pogut fer i estem davant d'unes europees. Mirem endavant.
Entén la desafecció amb la Unió Europea per les polítiques d'austeritat o la posició respecte al procés català? Què ens ofereix Europa?
Moltes coses. A la butxaca dreta, hi tinc l'euro, que ens ha salvat de la ruïna. Amb la pesseta, la depreciació i l'empobriment haurien estat molt més grans. És la moneda que més bé ha resistit la crisi amb diferència i que no ha empobrit els seus ciutadans. Acabem d'aprovar que el roaming s'acabi l'any que ve. He vingut amb una companyia d'aviació europea, per un preu vint cops més barat que quan hi havia companyies nacionals. El que no s'hi val és imputar fracassos nacionals, com la ruïna dels estats, a Europa. La política fiscal és una competència exclusiva dels estats membres. No s'hi val dir que l'austeritat la imposa no sé qui. S'han de quadrar els comptes. Si estàs a la moneda única, no pots fer un dèficit públic del 10% durant cinc anys com fa Espanya. Això està fora de les normes que Espanya va signar. En una caixa, si es podreix una poma i no la treus, s'acaba podrint la caixa.
Quant a la candidatura, hi va haver aquella polèmica pel tema de Salvador Sedó... Realment era un impediment perquè vostè repetís com a candidat el 25-M?
M'ha de fer aquesta pregunta?
Sí.
No, home, no. Això ho ha de preguntar a les direccions dels dos partits i a ell mateix.
Darrera actualització ( Diumenge, 6 d'abril del 2014 03:02 )