El Punt Avui

Espanya té por del resultat

09/04/14 02:00 -

El resultat de la votació al Congrés no és el que va figurar al marcador del Congrés dels Diputats, absolutament previsible i cantat, sinó la conclusió a què es pot arribar després d'haver escoltat les intervencions del president del govern espanyol i els principals líders dels partits. La política espanyola està tenallada per la por a una consulta fins al punt de negar-ne la celebració quan de sobres s'ha demostrat, no únicament que és legítima, sinó que està perfectament emparada per la Constitució.

De les paraules de Rajoy, Rubalcaba i companyia se'n dedueix perfectament que hi ha tant una visió legalista de la democràcia com un plantejament nacionalista unitari, ja coneguts, però, sobretot, una por a deixar votar, no pas pel fet de permetre exercir el dret, sinó perquè tenen la convicció que tenen la votació perduda. Espanya vol suspendre el partit perquè té por de perdre'l, i aquesta és la pitjor reacció de totes les possibles: deixar exercir el dret a vot només quan se sap segura la victòria.

Espanya no escolta perquè no li agrada el que sent. No li agrada que la societat catalana sigui capaç de sobreposar-se a les diferències partidistes per demanar poder ser consultada. No li agrada que la política es faci de baix a dalt, impulsada per la societat civil; no li agrada la democràcia que no surti del catecisme constitucional. El que es va veure i viure ahir al Congrés dels Diputats és un capítol important perquè reafirma la incapacitat de l'Estat espanyol per donar solució a un problema que considera seu, però alhora perquè reforça la legitimitat del Parlament de Catalunya per donar la resposta que mereixen, perquè la demanen, els ciutadans.

Darrera actualització ( Dimecres, 9 d'abril del 2014 02:00 )