El Punt Avui

LA CRÒNICA

L'humor dels progres

10/04/14 02:00 GEMMA BUSQUETS

Deslliurats de les tertúlies d'Intereconomía TV, els brams continuen retronant en mitjans espanyols com 13 TV, la COPE i Onda Cero. És tan previsible aquest apassionament dels tertulians envers la qüestió catalana que escoltar-los és saber-ne el resultat abans que es produeixi; de la mateixa manera que el no del Congrés a la petició del Parlament perquè li fos transferida la competència per convocar referèndums. És per això que si algú vol entretenir-s'hi recomano la gran feina de recopilació feta per Versió RAC1, que es va poder escoltar ahir a la tarda. Sobresurten els comentaris de Carlos Herrera d'Onda Cero. Amb aquell to altiu i deix de menyspreu es va referir al castellà amb marcat accent català de Marta Rovira –”evidència plàstica que suposa la immersió lingüística”– i va rematar-ho amb: “El missatge que van haver d'entomar Mas i el seus sequaços és: si voleu fer una truita, haureu de trencar els ous.”

I què feia TVE? La tertúlia del seu canal informatiu,La noche en 24 Horas, la presenta Sergio Martín, un noi que d'estètica i de maneres podria fer La 2 Noticias, però que és el director del Canal 24 Horas. Se li veu la intencionalitat de rejovenir, de donar aire progre a una taula feixuga. Dimarts, després del debat, hi va convidar Pere Macias (CiU). Soporífer tot plegat; només aconsegueix que es parli del debat quan hi va Oriol Junqueras i li defensa el castellà en una Catalunya independent.

I què feien els progresAl rojo vivo, de La Sexta, d'Antonio García Ferreras? El tertulià Antonio Pérez Henares, en l'edició del dia després, ahir, recriminava a Mas l'absència al Congrés i el comparava amb un “gos que havia fugit amb la cua entre les cames”. Gaspar Llamazares (IU), present a la tertúlia, va recordar que amb aquestes comparacions es demonitza el problema i no es contribueix a solucionar-lo. Joan Tardà (ERC), que sempre hi és per aquestes diades i que fa duet còmic amb García Farreras, va dir “primavera catalana” i es va quedar tan tranquil. També van connectar amb Albert Rivera (C's). Però El intermedio és l'estrella de La Sexta. I com aborda Wyoming, i els guionistes d'un programa amb majoria de presentadors catalans, el procés d'independència? A la narració, molt didàctica i cronològica de la consulta que va fer Sandra Sabatés, Wyoming hi posa el seu contrapunt irònic, que no deixen de ser un reguitzell d'acudits: “Si les lleis catalanes fossin suficients la Generalitat ja seria independent, és com Miley Cyrus, que va deixar de ser Hannah Montana quan va sortir nua sobre una bola.” I en relació amb la declaració unilateral d'independència, Wyoming s'hi va referir com “el que en política es coneix com a opció Nike: Just Do It”. I més editorialitzant: “El que és clar és que la solució depèn que Mas i Rajoy reprenguin el diàleg; fa tant de temps que no es parlen que si ho fessin per Whatsapp l'última connexió seria per Messenger.” Va acabar-ho amb “catalans, no us preocupeu, a nosaltres ens passa el mateix amb les olimpíades” i va deixar que Dani Mateo, català, se centrés amb els frikis de l'independentisme: Jimmy Jump i Maria Lapiedra.

Darrera actualització ( Dijous, 10 d'abril del 2014 02:00 )