El País tal com és

Miquel Riera / Presència

Qui digui el contrari és que no hi toca gaire o, simplement, té una visió del país ben allunyada de la realitat. La diada de Sant Jordi és una gran festa de la cultura i del civisme sense parangó en gaires més llocs del món, una mostra del país tal com és: obert al món, integrador, tolerant, multilingüe, pacífic i modern. Tot allò que al llarg de la història no s’ha repetit gaire sovint. Més aviat tot el contrari. I en tenim exemples ben propers, de pobles que no toleren la diferència o que, fins i tot, en nom del progrés i de la igualtat democràtica, no han tingut problemes a menystenir la llengua d’altres per molt que aquesta sigui tan antiga com la seva. 

Aquest país obert, pacífic i integrador que cada any celebra una gran jornada festiva un dia que, de fet, no és festiu, està ara mateix immers en un procés que viurà enguany els seus dies clau. Un poble que, de manera pacífica i democràtica, vol assolir un objectiu que la història ens diu que majoritàriament s’ha aconseguit per El país tal com és les armes. Però els catalans som mesells i, en un món on encara ressonen massa els canons, treballem fort per imposar la nostra voluntat per la força de les urnes. Malgrat saber que la part contrària –n’hem tingut mostres ben clares aquests últims dies, i més que n’hi haurà– no dubtarà a usar totes les eines que tingui a l’abast. 

El 2015 serà clau per a les aspiracions sobiranistes catalanes. Sant Jordi arriba enguany just quan faltarà un mes per a les eleccions municipals, uns comicis que, tot i les seves peculiaritats, seran interpretats en clau nacional. Per a bé o per a mal. 

Justament, l’endemà de Sant Jordi està previst que l’ANC i Òmnium celebrin un primer gran acte reivindicatiu a Barcelona. Tota una declaració d’intencions per als mesos decisius que ens esperen. Uns mesos clau per a un país que allò que vol, sobretot, és viure en llibertat, sense res que entrebanqui la seva cultura i la seva llengua. Res, només fer realitat el petit miracle que cada any es produeix per Sant Jordi.